Ahmet Türk’ten Avrupa’ya göçen Êzîdîlere çağrı: Kadim topraklarına tekrar dönsünler

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Viranşehir’de yaşayan Êzîdîlerin Çarşema Sor Bayramı’nı kutladı.

Gündem 17.04.2024 16:52:51 0
Ahmet Türk’ten Avrupa’ya göçen Êzîdîlere çağrı: Kadim topraklarına tekrar dönsünler

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Viranşehir’de yaşayan Êzîdîlerin,  Çarşema Sor Bayramı’nı kutladı. Türk, “Êzîdîler tarih boyunca 74 katliam yaşadı. Bugün görüyoruz ki Eezidi halkımız göçebe olmuşlardır. Çoğu Avrupa’ya ve başka ülkelere göç etmek zorunda kalmışlar. Bizde diyoruz ki kadim topraklarına tekrar dönsünler. Kendi mukaddes topraklarına sahip çıksınlar.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Burç (Birç) kırsal mahallesinde yaşayan Êzîdîler, ilk defa kitlesel olarak Çarşema Sor Bayramı’nı kutladı. Kutlamaya çok sayıda Êzîdî’nin yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir ile milletvekili katıldı. Kutlamada, misafirlere çeşitli ikramlar sunuldu. Kutlamada kadınlar ve çocuklar yöresel kıyafetleriyle yer aldı.

Kutlamada konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Çarşema Sor Bayramını kutladı. Türk, Çarşema Sor Bayramının tüm Kürtlerin bayramı olduğuna işaret ederek, “Geçmişte Êzîdî kardeşlerimize çok engel ve çok büyük saldırılar yapıldı ve bu saldırılar devam ediyor. Êzîdîler tarih boyunca 74 katliam yaşadı. Yaşanan bu katliamlar halen gündemimizde yer alıyor. Ve  halkımız 74 katliam yaşayan Êzîdîlerden bahsediyor. En son DAİŞ’in saldırısıyla Êzîdîler üzerinde çok büyük tahribat yaşandı. Biz de biliyoruz ki Êzîdîler kadim bir halktır. Her zaman kültürlerine ve dinlerine sahip çıkmışlardır. İnançlarından ötürü zulümler yaşadılar. Biliyoruz ki kadim bir inanç bu topraklarda geçti. Bugün görüyoruz ki Yezidi halkımız göçebe olmuşlardır. Çoğu Avrupa’ya ve başka ülkelere göç etmek zorunda kalmışlar. Bizde diyoruz ki kadim topraklarına tekrar dönsünler. Kendi mukaddes topraklarına sahip çıksınlar. Kendi topraklarında özgürce bir yaşam sürdürsünler. Çarşema Sor Bayramı bütün Êzîdî Kürt halkının bayramı kutlu olsun” dedi.

Daha sonra konuşan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Devrim Demir ise, Çarşemba Sor Bayramı’nın tüm halklara kutlu olmasını dileyerek, şöyle devam etti: “Bugün hem mutluluğu hem de hüznü bir arada yaşıyorum. Êzîdî topluluğu, bu toprakların insanıdır. Kökümüz bu toprakların derinlerinde. Uzun zamandan beridir ilk defa Çarşema Sor Bayramı kutlanıyor. Uzun zamandan beridir bayramlarımızı kendi topraklarımızda kutlayamıyoruz. Bu bizi incitiyor tabii ki. Bizi sevindiren şudur ki; Bütün zulümler politikaları istediler ki Êzîdîleri topraklarında bitirmek istediler. 74 fermana rağmen Êzîdîler varlıklarını, dilini, direnişini ve mücadelesini sonuna kadar savundular. Şimdi burada bayramlarını topraklarında kutluyorlar. Bu da bizi sevindiriyor. Bundan dolayı bu bayram bizim için çok kıymetli. Bugün burada bulanmak bizi çok mutlu ediyor. Yine bir daha söylüyorum Çarşema Sor Bayramı kutlu olsun.”

Konuşmalardan sonra bayram çeşitli etkinliklerle devam etti.