Akşener: “Urfa, Mardin’de çiftçinin gerçekten canı nasıl yanmış anlatamam

İYİ Parti lideri Meral Akşener Mardin’den yapılan canlı yayında Habertürk TV’de Veyis Ateş’in moderatörlüğünde gazeteci Muharrem Sarıkaya ve Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.

Politika 13.03.2021 10:29:00 0
Akşener: “Urfa, Mardin’de çiftçinin gerçekten canı nasıl yanmış anlatamam

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, çiftçinin en çok dert yandığı doğrudan gelir desteklerine konulan bloke ile ilgili konuştu. Ekşener, çiftçinin hesabına yatırılan doğrudan gelir desteğinin Diçle elektrik tarafından çekildiğini söyledi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Habertürk TV’de Veyis Ateş’in moderatörlüğünde gazeteci Muharrem Sarıkaya ve Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.

Akşener’e sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

MUHARREM SARIKAYA: Siz seçim döneminde de burada dolaştınız. Daha önce de gelmiştiniz. O günle bugünün arasında fark ne?

MERAL AKŞENER: Benim için ‘Batı’da seçilmiş, Güneydoğu’ya en fazla giden politikacı’ derlerdi. Dostluklarımız, arkadaşlarımız var. O dostluklar siyasi ayrışmalar dahi olsa dahi bitmiyor. Ve fakat 24 Haziran’la bugünün arasında, bir de 2017’de referandumda da bu bölgede çok çalışmıştım. O günle bugün arasında müthiş bir ekonomik gerileme, acayip bir işsizlik var. Pandemi elbette dünyanın sorunu fakat bu EBA üzerinden.

Bu eğitimi alamayan binlerce çocukla karşılaştım. 11 yaşında bir çocuk kulağınıza doğru eğilip, abla veya teyze ‘bana tablet alır mısın’ diyor. Bu çocuk başka bir şey istemeliydi. Esnafın bazı sektörlerinde fena değil. Mesela Midyat’ın kuyumcuların durumu iyi. Ama giyim satan mağazaların dükkanların siftah yapmamış olduklarını gördüm. Midyat’ta ara sokaklarda esnafın durumu kötü, ana cadde üzerindekilerin durumu fena değil. Diyelim ki, giyim veya kırtasiye satıyorlar. Kırtasiyeyle ilgili zincir marketler sebebi ile müthiş bir şikayet var. Ağırlıklı olarak fiyatların arttığı, müşterinin alım gücü düştüğü yönünde. Kuyumcu Midyat’ta böyle Artuklu’da ‘ölüyoruz’ diyor kuyumcular.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, çiftçinin en çok dert yandığı doğrudan gelir desteklerine konulan bloke ile ilgili konuştu.
Akşener şunları söyledi: “Dicle Elektrik ve Dağıtım diye özelleştirilmiş şirket var. Verilen bilgiler üzerinden konuşacağım. Urfa, Mardin, Hakkari’ye kadar olan sistemde, oradaki şehirlerde çiftçinin gerçekten canı nasıl yanmış anlatamam. GAP bitmediği için sulama yok. Urfa’da hububat ekimi bitmiş, fıstık ve badem ekilir olmuş o güzelim tarlalara. Meyve ürününe dönmüş iş. Hububat ekimi, pamuk ekimi bitmiş. Kuyu üzerinden sulama var. Burada da öyle, Urfa’da da öyle. Bu kuyuların çalıştırılması elektriğe bağlı. Çiftçiye destek var hesaba yatırılıyor. Mesela destek geldi, o destek de özel bir şirkete borcu var diye alabilme hakkı verilmiş. Bir trafo var 10 çiftçi faydalanıyor, 8’i ödemiş 2’si ödememiş. Tümünü kesiyor. Çiftçi birbirine düşüyor. Tam da büyüme esnasında, o gün sulamadı mı kurur. Bugün borcu olmadığı halde elektriği kesilmiş çiftçi geldi. Kuyular üzerinden gelen elektriğin neye göre fiyatlama yapıldığı belli değil. Fatura vermiyor. 325 bin lira elektrik parası gelen çiftçi var. Diyor ki, ‘gübre, ilaç, hesap, kitap kişinin eline 50 bin lira para kalıyor. Gelsin benim canımı alsın’ diyor. Bunun derhal üzerine gidilmesi lazım. Kaçak sebebiyle yüklendiği söyleniyor. Bunun üzerine gidilmesi lazım. Öncelikle davetiniz için teşekkür ediyorum. Habertürk ailesine en derin teşekkürü sunuyorum. Bizi sizlerle buluşturdu. İnşallah Türkiye’ni sorunlarını İYİ Parti’nin çözeceğini düşünüyorum. Bu zihniyetin değişeceğine inanıyorum. Teşekkür ediyorum.”