Bagok Dağı’nın kalbindeki Mor Evgin Manastırı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Bagok Dağının eteklerinde bulunun Mor Evgin Manastırı 1700 yıl önce Mısır’dan gelen Mor Evgin ve 70 müjdecisi tarafından inşa edilen manastırdır.

Yaşam 13.05.2023 09:43:15 0
Bagok Dağı’nın kalbindeki Mor Evgin Manastırı

Nusaybin İlçesi’nde Bagok Dağı eteklerinde bulunan, konumu ve manzarası nedeniyle Trabzon’daki Sümela Manastırı’na benzetilen 1700 yıllık Mor Evgin Manastırı mimari yapısıyla mest ediyor.

 Nusaybin’e 25 kilo metre uzaklıkta olan  manastır, Roma Dönemi’nde inşa edilmiştir.  1970 yılında görev yapan rahibin ölmesi ile kapanan  Mor Evgin Manastır, 2011 yılında Midyat’tan giden Süryani Başrahip Raban Yakim Unfal’ın girişimiyle tekrar ibadete açıldı.

Suriye ve Mezopotamya ovasına hâkim bir noktada kurulan manastırın Süryaniler için ikinci Kudüs olarak görülüyor. Binlerce rahibin yetiştiği cemaat Kudüs’e gitmeden önce buradan bereket alıp yollarına devam ediyorlardı.

Yapmış olduğu hizmetler nedeniyle Mor Evgin’e ikinci Mesih unvanı da verilmesinden dolayı bu manastır, Süryanilere ait manastırların anası olarak sayılıyor. Rahip sayısı 350’ye kadar ulaşan manastır, bir dönem Uzakdoğu ülkelerine kadar Süryanilerin rahip ihtiyacını karşılamış.