ÇEVDER: Plastik atıklar canlı yaşamı tehdit ediyor!

HABER MERKEZİ

Gündem 6.06.2023 09:12:06 0
ÇEVDER: Plastik atıklar canlı yaşamı tehdit ediyor!

Mardin Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, Canlıların yaşayabilecekleri yalnızca bir dünyanın olduğunu onun için de sağlıklı ve temiz bir çevre için herkesi harekete geçme çağrısında bulundular.


ÇEVDER Mardin başkanı Aslan Başboğa tarafından yayınlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajında şu ifadelere yer verilerek çevreyi koruma çağrısında bulunuldu, “Mardin Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği Dünya Çevre Günü’nde toplumun tüm kesimlerini sorumlu davranmaya ve harekete geçmeye davet ediyor!

Çevrenin korunması için farkındalık yaratılması ve eylemlerde bulunulması amacıyla her yıl 5 Haziran’da Dünya Çevre Günü düzenleniyor.

Plastik kirliliği Dünya Çevre Günü’nün bu yılki temasıdır.

Çevre sorunları ve doğa üzerindeki baskı her geçen gün daha da artıyor. Günümüzde, küresel iklim değişikliği, doğal alanların tahribatı ve daralması, şiddetli erozyon, su ve toprak kirliliği, bir milyonun üzerinde canlı türünün tehdit altına girmesi, 2 milyondan fazla insanın temiz ve yeterli suya erişememesi gibi çevre sorunları geleceğimizi tehdit ediyor.

Hükümetlerce bu sorunların çözümüne yönelik yeterli önlemler alınmadığı için tehditler her geçen gün daha da artıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Nüfus artışına bağlı olarak çevre sorunları ve doğa üzerindeki baskı daha şiddetli hissedilmeye başlanacak.

Her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik atık üretiliyor ve bunların yarısı tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor. Plastik atıklar denizlerimizi ve doğayı kirletiyor, canlı yaşamını tehdit ediyor ve sağlık riskleri oluşturuyor.

Ülkemizde de durum farklı değil, son 70 yılda mera alanlarımızın yarıdan fazlasını, sulak alanlarımızın ise %60’ından fazlasını kaybettik. Yanlış su yönetimi nedeniyle, su kaynaklarımız azalıyor. Neredeyse bütün akarsularımız, göllerimiz kirlendi. Yeraltı sularımız bitme noktasına geldi. Yangınlar, madencilik faaliyetleri, alt yapı yatırımları ve yapılaşma nedeniyle orman alanlarımız daralıyor.

Yurt dışından gelen plastik atıklarının ülkemizde işlenmesi ve çöp ithali de ele alınması gereken önemli sorunlardandır. Kısacası gerek dünyada gerekse ülkemizde tablo hiç iyi değil ve iyiye doğru da gitmiyor.

Plastik atıkların uzun süre çözünmeden kalması doğayı ciddi şekilde etkiliyor.

Plastik tüketimini azaltmak için bireyler olarak tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmeli, çevremizde farkındalık yaratmalıyız.

Sivil toplum kuruluşları olarak yerel yetkililere baskı yaparak atık yönetimini iyileştirebilir ve kampanyalar düzenleyebiliriz. Hükümetler tek kulanımlık plastiklerin yasaklanmasına yönelik ve atık yönetimini teşvik eden politikalar geliştirmelidir.

Bu konudaki küresel anlaşmalara katılmalıdır. Mardin ÇEVDER herkesi harekete geçmeye çağırıyor, çünkü yalnızca bir dünyamız var!”