Debisi yükselen tarihi Dunaysır Köprüsü’nde kartpostallık görüntüler

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 13. yüzyılda Artukoğulları tarafından yapıldığı kabul edilen Tarihi Taş Köprü’sün ( Dunaysır Köprüsü ) debisi yağışla birlikte yükseldi. Tarihi köprüde kartpostallık görüntüler oluştu.

Yaşam 19.03.2024 11:35:54 0
Debisi yükselen tarihi Dunaysır Köprüsü’nde kartpostallık görüntüler

Kızıltepe ilçesi Koçhisar Mahallesi’nde Zergan Çayı üzerinde 13. yüzyılın başlarında Artukoğulları tarafından yapıldığı kabul edilen Tarihi Taş Köprüsü’nün debisi ( Dunaysır Köprüsü ) bahar yağışlarıyla birlikte yükseldi.  Tarihi taş köprüde kartpostallık görüntüler oluştu. İlçedeki vatandaşlar, oluşan bu güzel manzara karşısında fotoğraf çektirdi.

“Bu görüntüyü görmek çok güzel, çok keyif verici”

Tarihi köprüde oluşan görüntüyü izlemeye gelen Diyar Akın ismindeki vatandaş, çok güzel bir görüntü oluştuğunu söyledi. Akın, “Bulunduğumuz köprü çok eski ve tarihi bir köprü. Dün sabahtan beri yağmur devam ettiği için Zergan Deresi taşmıştı. Biz de suyu izlemek için geldik. Çok güzel bir görüntü var. Uzun bir süredir su akmıyordu Zergan Deresinde. Bu görüntüyü görmek çok güzel, çok keyif verici.” dedi.

Tarihi Taş Köprü ( Dunaysır Köprüsü ) Tarihçesi

Dunaysır Köprüsü, Kızıltepe–Derik yolu üzerinde, Koçhisar Mahallesi’nde Zergan Çayı üzerindedir. Köprünün üzerinde kitabesi yoktur. Köprünün yaklaşık 100 metre güneyindeki Kızıltepe Ulu Camii’nin üzerinde 601/1204 tarihli kitabe vardır. Hem caminin tarihi hem de Kızıltepe’nin 13. yüzyılda önemli bir merkez olduğu göz önüne alındığında ve yapının konumu, malzemesi, inşa tekniği bakımından Artukoğulları dönemi köprüleri ile benzerliğinden hareketle, köprünün 13. yüzyılın başlarında Artukoğulları tarafından yapıldığı kabul edilebilir.