Dicle EDAŞ Genel Müdürü Arvas: Maalesef borcunu ödemeyen bir kesim var

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, borcu olan aboneleri sezon bittiğinde bulamadıklarını söyledi.

Gündem 21.09.2022 14:35:15 0
Dicle EDAŞ Genel Müdürü Arvas: Maalesef borcunu ödemeyen bir kesim var

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, borcu olan aboneleri sezon bittiğinde bulamadıklarını söyledi. Arvas, "Maalesef borcunu ödemeyen bir kesim var. Mardin'de de böyle bir kesim var. Bu kesim borcunu ödemeyen ama en çok da problem yapan bir kesim. Oysa ben, bana borcunu doğru düzgün ödeyen abonelerimin kalitesini artırmak istiyorum" dedi.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas,  Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün ve Mardin Dicle Elektrik Dağıtım AŞ Mardin İl Müdürü Halil Homan ile birlikte Mardin’de bir otelde basın mensuplarıyla buluştu. Yaşar Arvas, bölge yapılan yapılan yatırımlar ve kayıp kaçak ile ilgili konuştu. Arvas, “Biz yüzde 74 ile devraldık. Özelleştirme sürecinde yaklaşık 8 yıl önce yüzde 46’ya bölge genelinde indirmiş durumdayız. Hedefimizi Türkiye ortalamasını yakalayıp hatta onun altında kayıp noktasına getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Arvas sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırımlarla ilgili bölgede 2021 itibariyle 10 milyara yakın yatırım yaptık. Bunu her sene üzerine katarak devam ediyoruz. Geçen seneden itibaren kırsalda yatırım hamlesi başlattık. 5 yıl içinde kırsaldaki enerji tedarik kalitemizi de ilçe merkezleri seviyesine getireceğiz. Türkiye’de yatırım yapan bütün dağıtım şirketleri içerisinde ilk 3’teyiz. Bu hız kesmeden devam edecek. Kırsal alan ağırlıklı yatırımlarımızı olacak. Bu kayıp kaçaktaki oranımızı Türkiye ortalamasına getiren en büyük aracımız olacak.”

“İstihdam konusuna gelince bölgede 8 bin çalışanımız var.” diyen Arvas, “2 binlerden buraya getirdik. Burada kazandığımızı bölgeye yatırıyoruz. İstihdamımızın büyük bir kısmını bu bölge insanına yapıyoruz. Bütün kaynaklarımızı bölge halkından sağlıyoruz. Biz özel sektör olarak kamu hizmeti götürüyoruz. O yüzden amacımız kamu hizmetini en üst seviyeye götürmek. Çok önemli stratejimiz kaliteli, kayıpsız ve kesintisizi enerjiyi bütün vatandaşlarımıza götürmek” açıklamasını yaptı.

Bölgede halkın en çok şikayetçi olduğu ve çiftçiyi mağdur eden uzun süreli kesintilere ilişkin konuşan Arvaş “Bölgedeki bir kaç kesinti türümüzün hepsi kesinti olarak anılıyor. Mesela birincisi Mardin’de bir buçuk milyonluk yatırım yaptığınızdan dolayı kesinti yapmanız gerekir. Çünkü alt yapıyı devreye aldığınızda bazen 10 saat bazen 8 saat kesinti oluyor. Bu kesintiye de kesinti deniliyor. 2 senedir bakımın hızını artırdık. Bu sistemde arızaya itfaiye mantığıyla kalıcı çözüm üretemiyoruz. O arızayı yok edecek bir bakım uygulamanız lazım. Bakımdan da dolayı kesinti yapıyoruz. Bir de borcu olanlara kesinti yapıyoruz. Normal abonelerimizin yani borcu olmayan ve diyalog halinde olduğumuz abonelerin kesintiler ile ilgili bir sorunu yok. Ama borcu olan abonelerimizde şöyle bir sorunumuz var; mesela sezon bitiyor. Diyorsunuz ‘tam önemli dönemlerde kesinti oluyor’ şimdi sezon bittiğinde biz bu aboneleri bulamıyoruz. Borcu ile ilgili konuşmak için bulamıyoruz, tahsilat için gelmiyor. İnanın her sene noter aracılığı ile yazı da gönderiyoruz. Diyoruz bakın borcunuz var, gelecek sene ekin ekecek olursanız ve siz borcunuzu ödemezseniz mevzuat gereği kestiğimizde mağdur olursunuz. Uyarılar da yapılıyor. Maalesef borcunu ödemeyen bir kesim var. Mardin’de de böyle bir kesim var. Bu kesim borcunu ödemeyen ama en çok da problem yapan bir kesim. Oysa ben, bana borcunu doğru düzgün ödeyen abonelerimin kalitesini artırmak istiyorum. Ama zamanında borcunu ödemeyen, elektrik parası nedir bilmeyen kişilerin enerjisini kestiğimiz için gündem bunu kapsıyor. Ama bana borcunu ödeyen ve kaliteli enerji isteyen kesimin sayısı diğer kesimden daha fazla” ifadelerini kullandı.