Diyetisyen Merve Nur Çalış’tan kurban bayramında beslenme uyarısı

HABER SELMAN GÜNEŞ

Sağlık 25.06.2023 12:37:13 0
Diyetisyen Merve Nur Çalış’tan kurban bayramında beslenme uyarısı

Mardin Kızıltepe’de  kendi kliniğini işleten Diyetisyen Merve Nur Çalış, Kurban Bayramında kesimden hemen sonra kurban etinin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.  Çalış, “Kesimden hemen sonra yenilen et sindirim problemlerine neden olacağından en az 5 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketmeye çalışın” dedi.

Kurban Bayramı’nda şeker ve tatlıya ek olarak kırmızı etin de fazla tüketilmesi sonucunda yemek alışkanlığımız değişebiliyor ve bu  bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarabiliyor.

“Mutlaka kahvaltı yapmaya çalışın”

Diyetisyen Merve Nur Çalış, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için neler yapmamamız gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Çalış, “Gününüzün daha kontrollü geçmesi için mutlaka kahvaltı yapmaya çalışın. Özellikle protein ve lif açısından zengin ve kompleks karbonhidrat içeren tam tahıllı besinleri tüketmeye çalışın. Kesimden hemen sonra yenilen et sindirim problemlerine neden olacağından en az 5 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketmeye çalışın. Eti pişirirken içerisine iç yağ, kuyruk yağ gibi ekstra yağ eklememeli, eti kendi yağında pişirmeliyiz” açıklamasını yaptı.

“Asansör yerine merdiven kullanın”

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmemiz gerektiğini kaydeden Çalış, “Şerbetli tercih edeceksek porsiyona dikkat edelim. Asitli içecekler yerine ayran, sade maden suyu ve bitki çaylarını tercih etmeye çalışalım. Mutlaka aktif olmaya çalışın.  Asansör yerine merdiven kullanın veya yakın mesafede bir yerlere gidilecekse yürüyerek gitmeye çalışın. Ve en önemlisi su. Gün içerisinde en az 2 litre su içmeye çalışalım” şeklinde konuştu.