Dobelanın kilosu 450 lirayı buldu

Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve Ortadoğu’da  yüksek alanlarda kendiliğinden, doğal ortamında yetişen bir mantar olan dobelan mantarının fiyatı 450 lirayı buldu.

Gündem 11.03.2023 00:12:45 0
Dobelanın kilosu 450 lirayı buldu

Bahar yağmurlarından sonra çıkan, bazı yörelerde dobelan, domalan ve keme olarak da adlandırılan ve yüksek fiyatlardan alıcı bulan dobelan mantarı, kırsal kesimlerde yaşayan yöre halkının geçim kaynaklarından biri.

Vatandaşlar, demir çubuklar ve sopalarla, toprak altında define arar gibi dobelan mantarı aranıyor. Toplanan dobelan mantarı, kilogram fiyatının bu yıl etten daha yüksek olmasıyla da dikkati çekiyor. Dobelan bu sene Erbil’de 450 liraya alıcı buluyor.

Mardin Yöresel Tatlar ve Dobelan Derneği Başkanı Hikmet Ölçer, dobelan mantarının insan sağlığı için çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Ölçer, “Belirli bir süre suda ıslatıldıktan sonra kabukları ince bir şekilde soyulup dilimlenen, sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketilen domalanlar, bazı yörelerde ise kebap yapımında kullanılıyor. Sunduğu tat ve kokusuyla çok lezzetli bir ürün olduğu kadar çok sağlıklı bir üründür. Düşük oranda yağ içerdiğinden dolayı kolesterole iyi gelir. Diyet yapanlar için sağlıklı şekilde kilo verme imkanı sağlar. Yüksek oranda protein içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.” dedi.

Fiyatının yükzek olmasının nedenini anlatan Ölçer, “Az yetişen patates benzeri bir tür bitki olan dobelan mantarı, zengin besin değeri, az yetişmesi ve ömrünün kısa olması nedeniyle fiyatı da yüksek oluyor.” şeklinde konuştu.

Dobelan Mantarı Özellikleri

Dobelan mantarı özellikle lezzeti aroması ve aromatik tadı ile bir adım öne çıkıyor. Aynı zamanda doğada kendiliğinden yetişen ve yapay olarak yetişmeyen mantar türleri içerisindedir. En önemli özellikleri arasında şüphesiz gerçek bir et tadını etkin şekilde sunmasıdır. Toprağı çatlatması ile beraber yüzeyde kendini gösterir ve derinliği 5 ila 20 metreye kadar iner. Dünya mutfağında mutlaka yer alan önemli mantar türleri arasında gelir.


Anahtar Kelimeler: dobelanın kilosu 450 lirayı buldu