Tarih: 16.08.2021 10:14

Dr. Fethullah Kayan: Aşı çıkmasaydı halimiz daha da kötü olurdu

Facebook Twitter Linked-in

Aşılama oranının düşük olduğu iller arasında ikinci olan Mardin’de vakar artamaya devam ediyor. Yuğun bakımlarda yer kalmadığını ifade eden uzmanlar vatandaşların aşı olması gerektiğini belirtiyor. Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fethullah Kayan, mardingzt.com’da yayınlanan ‘Tenduristi’ programında Kasım Buğurcu’nun konuğu oldu. Kayan, korona virüs aşısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kayan, “Virüslerin tedavisi yoktur. Bakterilerin tedavileri var ama virüslerin çoğunun ilacı yoktur. Virüslerden korunmak aşılarla mümkündür. Aşı tarihlerine baktığımızda 1940’lı yıllarda çıkan virüsler aşılar sayesinde ortadan kaldırılmıştır. Aşı ilaç değerlidir, aşı korunmadır. İki yıldır hem sosyal hayatta hem ekonomide her alanda sıkıntılar var” dedi.

Kızıltepe’deki korona virüs vakalarının arttığını belirten Dr. Kayan, yoğun bakım servisinde yar kalmadığını kaydetti. Kayan, “Dünyanın hiçbir yerinde korona virüsü ortadan kaldıracak bir ilaç yok. Ama aşı var. Çok şükür aşı çıktı. Aşı çıkmasaydı halimiz daha da kötü olurdu.  Vakalar çok arttı. Bugün Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde 100’e yakın korona hastamız var, yoğun bakımımızda 12 yatak var hepsi dolu. 3 entübe hastamız var. Vatandaşlar kendilerini korumalı. Bir ara koruma sebebiyle hasta sayımız 15’e düştü. Yoğun bakım ünitemizi kapattık. Bu da maske, hijyen, sosyal mesafe sayesinde oldu. Düğünler olmuyordu, taziyeler yapılmıyordu. Yaklaşık 2 aydır yasaklar ortadan kalktı, düğünler başladı. Ama bugün Mardin genelinde yoğun bakımlarımız doldu” şeklinde konuştu.

“Korona virüs bildiğimiz diğer virüslerden çok farklı”

Korona virüs geçirenlerin  aşı olmaları gerektiğini kaydeden Kayan şunları dile getirdi: “Virüs mutasyona uğradığı için bu virüs başka bir virüs oluyor. Bu virüs daha çok yayılıyor. Virüs daha çok yayılması için mutasyon geçiriyor. Virüs vücutla daha çok mücadele etmek için mutasyona uğruyor. Bugünlerde delta varyantı çok fazla yayılıyor. Bu hastalığı geçirenler aşı olmalıdır. Korona virüse yakalanan ve üstüne aşı olanlar da yine kendilerini korumalıdırlar.  Maskelerini takmaları gerekiyor, mesafelerini korumalılar, kalabalıklardan uzak durmalılar.  Virüs mutasyona uğradığı için yine hastalanabilir.  Korona virüs bildiğimiz diğer virüslerden çok farklı. Örneğin eskiden kızamık olanlar ikinci kez kızamık olmuyordu.  Ama bu virüs diğer virüslerden çok farklı. Onlar gibi değil, çünkü mutasyona uğruyor. Kızamık virüsü mutasyona uğramıyordu”.

Hamile kadınlar aşı ne zaman aşı olması gerektiği hakkında da bilgi veren Kayan, “Şöyle bir şey var; hamilelikte ilk 3 ayda vücut organları şeklini alıyor. Mesela kalp kendi şeklini alıyor, böbrek kendi şeklini alıyor. Bu 3 ayda bebeğin hiçbir kimyasala maruz kalmasını istemiyoruz. Ağrı kesiciler olsun, mide şurubu olsun, antibiyotik olsun hamile kişi kendini  her türlü kimyasaldan kurumalı, ve uzak durmalı. Ancak 3 aydan sonra ilaç içebilir, aşı da yapabilir” açıklamasını yaptı.                       




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —