Tarih: 12.01.2022 15:59

"Girdi fiyatlarındaki artışa dur denilmeli, çiftçimiz desteklenmelidir"

Facebook Twitter Linked-in

Çiftçilerin desteklenmesi gerektiğinin vurgulandığı  açıklama şu şekilde: "Son bir yıldır bazı kalemlerde yüzde iki yüzü aşan gübre, mazot, zirai ilaç ve enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar, çiftçimizi tarımsal üretimden vazgeçirme noktasına getirmiştir.
    Mardin çiftçisi teknik tarım yapmakta, modern tarım alet ekipman kullanmakta, modern sulama sistemleri kullanılmaktadır. Yıllık gelire baktığımızda elde edilen para iştah kabartıcı ama kar maliyet analizi yapılınca çiftçinin elinde kalan maalesef bir hiç, verilen emek bu kadar yatırım iş gücü ve en önemlisi alın teri sadece ve sadece girdi sağlayan firmalara para kazandırmaktadır. 
     Gider maliyetlerindeki bu artışları ülkedeki çiftçilerin olumsuz etkilediği Mardin çiftçimizi de olumsuz etkilemiş olup son gübre zamları ile birlikte daha büyük sorunlarla karşı karşıya bırakmıştır. Yüksek fiyat artışlarından dolayı çiftçilerimiz gübre ve ilaç kullanımında kısıtlamaya gitmiştir buda tarımsal üretimindeki rekolteyi düşürecektir. Tarımsal üretimin ve verimliliğin düşmesi, ülkemizde hem gıda fiyatlarının artmasına neden olacağı gibi gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla dışa bağımlı hale gelmemize sebep olacaktır. Girdi fiyatlarındaki artışı sadece çiftçileri değil bütün sektörleri olumsuz etkileyecektir. 
      Tarımsal üretimi ve verimliliği artırmak, tarımsal maliyeti düşürmek, çiftçilerimizi üretimin içinde tutmak için tarımsal destekler artırılmalı, zamanında ödenmelidir. Özellikle ucuz gübre temini için zaman geçirmeden çalışmalar başlatılmalı, gübrede taban fiyat uygulanması getirmelidir. 
       Tarımdan kullanılan enerjiye yeni yıl itibarıyla yapılan zamlardan sonra sulu tarımda özelikle ilimizde elektrik kullanımı ile tarımsal üretim yapılamaz hale geldi. Hem enerji birim fiyatı artı hem de devlet katkı payı düştü bu durum gübre fiyatından da daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Tarımda kullanılan enerjinin birim fiyatı makul bir seviyeye çekilmeli ve devlet katkı payı eskisi gibi en az yüzde ellilere yükseltilmelidir.
    Mazot fiyatları üç katına çıkmıştır. İyi bir tarımsal üretim için iyi bir arazi sürümü bakımı gerektiği aşikârdır. Çiftçimiz bundan da kısıtlamaya gidilmiştir. Bu da verimi olumsuz etkileyecektir. Tarımsal üretim için kullanılacak olan yakıt fiyatlarında düzenlemeye gidilmeli verilen destekleme miktarı artırılmalıdır. 
    Dünyayı saran salgın hastalık ile beraber tarım bütün dünyada savunma sanayisinden daha önemli hale gelmiş iken çiftçimizin üretime kazandırılması için tarımsal destekleme miktarlarının artırılması, enerji şirketlerine değil direk olarak çiftçiye ihtiyaç duyduğu zamanında verilmelidir. Özellikle basınçlı sulama sistemleri için verilen hibelere enerji şirketleri el koymamalı bu konu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.
    Tarımda Dışa Bağımlı Hiçbir Ülke Gelişemez İlerleyemez 
     Devletimiz çiftçinin sesini artık duymalı ve ülkemizin refahı için çiftçimiz desteklenmeli çiftçimiz üretime teşvik edilmeli çiftçi girdi sağlayan firmalar denetlenmelidir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —