Haftalık makro bülten

Ekonomi yönetiminin ziyaretleri hız kesmeden devam ediyor. Genel seçim sürecinin ardından değişen ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve yapılan görüşmeler neticesinde yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveni artmıştı.

Ekonomi 5.01.2024 13:40:50 0
Haftalık makro bülten

TCMB'nin Yatırımcı Günleri başlıyor

Ekonomi yönetiminin ziyaretleri hız kesmeden devam ediyor. Genel seçim sürecinin ardından değişen ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve yapılan görüşmeler neticesinde yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveni artmıştı. Eylül 2023'teki OVP ardından Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerin 2024 yılında devam edeceğini belirtmişti. Hatta ‘Görüşülmedik ülke kalmayacak’ demişti. Bu kapsamda da 2024 yılının ilk görüşmesi için ekonomi yönetimi New York'a gidiyor.

TCMB Yatırımcı Günleri'nin ilkini, 11 Ocak 2024 tarihinde New York'ta gerçekleştirecek. Toplantı, TCMB Başkanı Erkan'ın "Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı sunumuyla başlayacak. Sonrasında ise Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Maliye Politikası ve Hazine'nin Finansman Görünümü" başlıklı konuşma yapacak.

Moody's'in 12 Ocak'ta Türkiye değerlendirme yapması bekleniyor

16 Aralık'ta piyasalar Moody's'den Türkiye değerlendirmesi yayımlaması bekleniyordu. Beklentiler S&P'nin takvim dışı Türkiye değerlendirmesi yapması sonrasında görünümünü Durağan'dan Pozitif'e revize edileceği yönündeydi. Fakat Moody's, o tarihte Türkiye'nin kredi notuna ilişkin güncelleme yapmamıştı. Piyasalar o hafta Moody's sürprizi ardından kısa vadeli baskılanmıştı.

2024 yılında kredi derecelendirme kuruluşlarının takvimleri açıklandı. Moody's'in 12 Ocak'ta Türkiye değerlendirmesi yapması bekleniyor. Genel beklenti Moody’s’den not görünümünün yukarı yönlü revize edilmesi. Bizim beklentimiz not görünümünün yukarı yönlü revizesi olduğu gibi Türkiye kredi notunun B3’ten B2’ye yükseltilmesi. Böyle bir durumda 3 kredi derecelendirme kuruluşu da kredi notunu aynı düzeye getirmiş olacak.

Global piyasalar ABD'de açıklanacak TÜFE verisine odaklanacak

11 Ocak Perşembe günü ABD'de enflasyon verisi açıklanacak. ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin üstünde, İşsizlik Maaşı Başvurularının beklentilerin altında gelmesiyle istihdam piyasalarındaki güçlü seyrin devam ettiği algısı devam ediyor. Global piyasalar bugün Tarım Dışı İstihdam ve

Kazanç istatistiklerine odaklanacakken, verilerden sonra enflasyon beklentileri başlayacaktır. Fed’in Aralık ayına ait toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklara göre Fed yetkilileri faizlerin zirvede veya zirveye yakın seviyede olduğunu düşündüğü mesajları verildi. Tutanaklarda, "Politika görünümünü tartışırken yetkililer, politika faizinin bu sıkılaşma döngüsünde muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu düşündüler, ancak politikanın seyrinin ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olacağını belirttiler." ifadeleri yer aldı.

Yetkililer 2024’te faiz indiriminin mümkün olduğunu belirtti. Fakat; ABD'de enerji hariç enflasyon olan çekirdek enflasyonun geri çekilmesi beklense de manşet enflasyonun %3,1'den %3,3'e çıkması bekleniyor. İstihdam piyaslarındaki yukarı yönlü seyrin devamı ve jeopolitik gerginliklerden kaynaklı enerji fiyatlarındaki yükseliş geri çekilen enflasyonu sınırlarsa daha temkinli Fed görebiliriz.

Kaynak: İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: haftalık makro bülten