Tarih: 09.09.2024 12:24

Kılıç: Midyat’ın zengin kültürel mirasını yeniden hatırlama imkanı bulacağız

Facebook Twitter Linked-in

AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, “UNESCO adayı, tarihin emaneti, güvenlik ve huzur açısından her dönemin istikrar adası ve yukarı Mezopotamya havzasının nazlı çiçeği Midyat’ta düzenlenen kültür ve sanat festivali ile Midyat’ın sahip olduğu değerleri, güzellikleri ve zengin kültürel mirası yeniden hatırlama imkanı bulacağız.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen 3. Uluslar Arası Midyat Kültür ve Sanat Festivali büyük bir katılım ve coşkuyla başladı. Programda bir konuşma yapan Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, “Fırat ve Dicle nehirlerinin suladığı topraklar, ilk medeniyetlerin ortaya çıktığı, insanlık tarihinin en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Sümer, Asur, Pers, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerini görmüş; kilise, manastır, cami gibi farklı dinlerin mabetleri, tapınakları ve yeraltı şehirleriyle eski uygarlıkların izlerini taşıyan Midyat, yapılan arkeolojik kazılar ve kültürel çalışmalarla her geçen gün yeni bir özelliği keşfedilen gerçek bir medeniyet hazinesidir.”

Konuşmasının devamında, “Midyat’a bu perspektiften bakıldığında sanatın, kültürün, sosyoloji ve dini hayatın önemli bir durak noktasında olduğumuzu göreceğiz. Binlerce yıllık maziye sahip gümüş işlemeciliğinin en güzel örneklerini Midyat’ta görmekteyiz. Telkari sanatının anavatanı Midyat’tır ve geleneksel üretim hala bütün haşmetiyle devam etmektedir. Ülkemizin ilk ve tek telkâri müzesi Midyat’ta değerli belediye başkanımız Veysi Şahin’in gayretleriyle açılmıştır. Keza taş işçiliğinin de en güzel örneklerini tarihi binalarda görmek mümkündür. Bu sebeple Midyat, sanat ve zanaat temelinde büyüyen bir vizyona sahiptir. UNESCO adayı, tarihin emaneti, güvenlik ve huzur açısından her dönemin istikrar adası ve yukarı Mezopotamya havzasının nazlı çiçeği Midyat’ta düzenlenen kültür ve sanat festivali ile Midyat’ın sahip olduğu değerleri, güzellikleri ve zengin kültürel mirası yeniden hatırlama imkanı bulacağız. 3. Uluslararası Midyat kültür ve sanat festivaline katılan değerli sanatçılarımıza, festival alanında açtıkları standlarda geleneksel sanatlarını, yöresel ürünlerini ve Midyat’ın güzelliklerini sergileyen ustalarımıza, çiftçilerimize, esnafımıza, hanım kardeşlerimize kısacası yüreğinde Midyat sevgisi taşıyan tüm misafirlere bu coşkuya ortak oldukları için gönülden teşekkür ediyorum. Ve son olarak da; bu kıymetli ve büyük organizasyonu düzenleyen Midyat Belediye başkanımız Veysi Şahin’e ve Midyat Kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum. Festivale katılan başta siz kıymetli Midyatlı kardeşlerim olmak üzere, yurt dışından ve çeşitli şehirlerden gelerek bu meydanı coşturan misafirlerimize keyifli ve eğlenceli vakitler geçirmenizi diliyor; selam, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.” dedi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —