Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde şok ayrılık

Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Serdar Kalkan, görevinden istifa etti.

Gündem 30.06.2024 17:17:34 0
Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde şok ayrılık

Dr. Serdar Kalkan, “Kızıltepe’de 5 yıldın beridir hastane idaresinde çalıştığım ve 16.12.2021 tarihinden bu yana yürütmüş olduğum Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimliği görevimden istifa etmiş bulunmaktayım.” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Kalkan, “Mardin Kızıltepe’nın 28 Yoğun Bakım Yatağı, 272 Servis yatak kapasitesiyle 300 yataklı hastanemizde önce 1,5 yıl süren COVİD-19 Pandemisi başta olmak üzere ve sonrasında sağlık hizmet sunumunda elimden geldiği gücümün yettiği kadarıyla idari ekibimle ve hastanemiz çalışanları ile hizmet etmeye çalıştık. Hizmet ettiğimiz süre boyunca Yoğun Bakım Yataklarını % 100, Ameliyathane kapasitesini %100, Servis Yatak Kapasitesini %25 oranında arttırıp ilçemizde olmayan ilk kez yapılması planlanan Kalp Koroner Anjiografi Merkezi, Kalp koroner Yoğun Bakım, Çocuk Acil Servis, Çocuk Yoğun Bakım Merkezi kuruldu.” ifadelerini kullandı.

Kalkan açıklamasında “Kızıltepe nüfusun çok yoğun olduğu bir ilçe olup Türkiye’de birçok il nüfusundan daha fazla olması sebebi ile Diğer Kamu, Özel ve Üniversite Hastanelerine çok sayıda sevkimiz olup tüm idari ekip ile bu sevklerin önemli ölçüde azalmasını hep beraber başardık. Bir hastanın sevki demek tüm ailenin ve akrabaların başka bir yere sevki olduğu için bu hassasiyete önem vererek bu konu üzerinde çok ciddi çalışmalarımız oldu.

Halka hizmet Hakka Hizmet ilkesi ile Bölgemizin İlimizin İlçemizin tüm hassasiyetlerini gözeterek bölge insanımıza sağlık çalışanlarımıza hasta ve hasta yakınlarımızın tüm problemlerini ve sıkıntılarını randevusuz bir şekilde ben ve ekibim tek tek görüşerek dinleyerek elimizden ne geliyorsa gücümüz yettiğince yardımcı olmaya çalıştık. İnşallah yardıma muhtaç hastası olan herkese ulaşabilmişizdir.

İlimizde olmayan ve ilk olarak hastanemiz çalışma arkadaşlarımızın büyük gayreti sonucu İlk Anne Dostu Hastane Ünvanını aldık. Diyabet hastaları için Diyabet Okulu ve Gebelerimiz için Gebe Okulu hizmetlerini yaygınlaştırarak daha fazla insanımızı bilgilendirip eğitim verdik. Diyabet hastaları için kritik öneme sahip olan Endokrinoloji ve Metabolizma bölümü ilk kez ilçemizde hizmet vermeye başladı. Hastaneye gelemeyip evde bakıma muhtaç olan hastalara Evde Bakım Biriminin hizmet alanlarını genişleterek daha fazla hizmet etmeye çalıştık.

Kızıltepe Ülkemizdeki sıradan küçük ilçelerden çok faklı olup resmi nüfusumuz 300 bin civarı iken hizmet verdiğimiz çevre ilçeler ve ilçemize göç nedeni ile 600 bin civarında insanımıza sağlık hizmeti vermekteyiz. Coğrafi bölge artan nüfusumuz ve bu bölgede koroner kalp hastalıklarının yüksek oranda görülmesi nedeni ile çok sayıda kalp rahatsızlığı ve kalp krizi olan bir bölgede yaşamaktayız. Eskiden kalp krizi nedeni ile Mardin Diyarbakır yolunda bir insanımızı akrabamızı kaybettik. Sonradan Mardin ilimize Koroner Anjiografi Merkezi kurulması ile bu oran azalmıştır. Kalp krizlerinde hastanın krizi geçirmeye başlaması ve anjiografi merkezine yetişme süresi hastanın yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi belirler. Kalp hastalarımızın çok olması ve bu hastalık görülme oranının yüksek olduğu bir yerde yaşamamız nedeniyle hastanemize de Koroner Anjiografi Merkezi ve Koroner Yoğun bakım Servisi yapılmasının planladık.

Hastanemizde artık kalp krizine hemen müdahale edebilecek bir Kalp Koroner Anjiografi Merkezi yapıldı. Bu hastaların kalp krizi esnasında öncesinde sonrasında takip ve tedavi edilebileceği 7 yataklı Koroner Yoğun Bakım Servisimizde hizmete hazır geldi.Bu kadar büyük bir nüfusa hizmet edebilmek için hastane kapasitemizi arttırmak ve daha iyi hizmet verebilmek için hastanemize Ek Hizmet Binasını yaptık.” ifadelerine yer verdi.

Kalkan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Ek Hizmet Binası ile birlikte 1-Hastanemizde günlük 2 bin civarında Acil Servis başvurusu olup çok ciddi yoğunluğumuz olması sebebi ile Çocuk Acil Servisini ayırıp bir ilk olarak sadece çocuk hastalara hizmet verecek olan Çocuk Acil Servisi planı yapıldı.
2-Hastanemizde poliklinik hizmetlerinde daha kaliteli hizmet ve yoğunluğu azaltıp daha fazla hasta bakabilmek için ek 16 Çocuk Poliklinik odası planı yapıldı.
3-Hastanemizde ilk kez olacak olan Çocuk Yoğun Bakım Servisi açılmasını planladık. İlçemiz genç nüfusun yoğun olduğu bir yer olup çocuk hastalarının bakımı ve başka hastanelere sevk edilmesini önlemek amacıyla yapıldı.
4-Hastanemiz ana binada 20 yataklı erişkin hastalar için Yoğun Bakım Servisimiz bulunurken ek binada 21 yoğun bakım yatağı daha planlayıp kapasitemizi %100 üzerine çıkarmayı planladık.
5-Hastanemiz ana binada 6 odalı ameliyathanemiz olup buna ek olarak 5 oda daha eklenerek ameliyathanemizi %100 yakın artmış olduk.
6-Hastanemiz ek binasında 80 servis yatağı daha açarak servis yatak kapasitemizi daha iyi sağlık hizmeti vermek için artmış olduk.”

DR SERDAR KALKAN KİMDİR?
Mardin ili Kızıltepe İlçesinde doğdu. İlkokul orta ve liseyi Kızıltepe de okudu. Pratisyen Hekim olarak Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. İhtisasını Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde İç Hastalıkları (Dâhiliye) bölümünde tamamladı. Mardin Derik Devlet Hastanesinde İç Hastalıkları Uzmanı olarak atandı ve zorunlu hizmetini tamamladı. Mardin Derik Devlet Hastanesinde Hastane Yöneticiliği (Başhekimlik) yaptı. Daha sonra Mardin Park Özel Hastanesinde çalıştı. Mardin Kamu Hastaneleri İl Müdürlüğünde Yoğun Bakım Sorumluluğu görevi sonrasında Mardin Mazıdağı İlçe Hastanesinde Başhekimlik yaptı. Mardin İli Kamu Hastaneleri Kurumunda İdari İşler Başkanlığı yaptı. Mardin den İzmir Urla İlçe Hastanesine Atandı ve orada 2 yıl çalıştıktan sonra alt bölge ataması ile kendi isteği ile Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesine atandı. Hastanemizde bir süre Başhekim yardımcılığı görevini yaptıktan sonra Aralık 2021 tarihinde Hastanemize Başhekim olarak atanmıştır.. İyi derecede İngilizce ve Kürtçe bilmektedir.