Kızıltepe Ovasında hasatta verim arttı ancak çiftçi sevinemiyor

Kızıltepe’de yılın ilk arpa hasadı yapıldı. Yağışlı geçen sezonun ardından kuru arazide bile dönüm başına 100 kilo verim artışı oldu. Ancak çiftçi girdi maliyetleri yüzünden yüksek verime sevinemiyor.

Ekonomi 8.05.2024 11:44:31 0
Kızıltepe Ovasında hasatta verim arttı ancak çiftçi sevinemiyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen hububat merkezlerinden Mardin’de arpa hasadı bereketli başladı. Kuru tarım arazisinde dönüm başı 100 kilo verim artışı oldu.

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, çiftçinin alın terinin karşılığını alamadığın belirtti. Öter, “Hükümet, çiftçimizin emeğinin karşılığını alabileceği bir oran belirlemeli. Eğer çiftçi zarar ederse bütün ülke kaybeder. Çiftçi deyip geçmeyin, ülkeyi besleyen çiftçidir. Yetkililer girdi maliyetlerini düşünerek çiftçinin alın terinin karşılığını vermelidir.” dedi.

“Eğer çiftçimiz zarar ederse bütün ülkenin kaybıdır”

Hükümet yetkililerine çağrıda bulunmak istediğini belirten Öter,  “Kamuoyunun da bunu çok iyi bilmesini istiyoruz ki, çiftçi deyip de sadece bir sektörün çalışanları olarak düşünmeyip ve böyle es geçmememiz gerekiyor. Bizim soframıza gelen gıdanın, tükettiğimiz gıdanın ham maddesini cefayla, alın teriyle üreten ve burada fabrikalara götüren esnafların, nakliyatçıların, herkesin sebeplendiği bir sektördür. Hepimizin de o gıdayı tükettiğimiz zaman çiftçi aklımıza gelmesi lazım.  Son iki yıldır pandemi ve pandemiden sonra dünyada ve ülkemizde devam eden enflasyon, hayat pahalılığı, çiftçinin girdi maliyeti, mazotu, gübresi, tohumu ve iş gücü malum iki üç kat arttı. Hükümetimizin bunu dikkate alarak bu mevsimde çiftçimize alın teri, emeğinin karşılığını alabilecek bir oran vermesini bekliyoruz. Eğer çiftçimiz zarar ederse bütün ülkenin kaybıdır. Nitekim çiftçi ülkeyi besliyor, istihdam sağlıyor. İnanıyoruz ki bu yıl hükümet çiftçiye sahip çıkacaktır.” şeklinde konuştu.

Çiftçi Süleyman Kurt, da verimli bir sezon geçirdiklerini ancak yüksek girdi maliyetleri nedeniyle  ürün için devletten güzel bir fiyat açıklamasını beklediklerini kaydetti.  Kurt, “Bu yönde alımın yapılmasını ve bu konuda çiftçinin mağduriyet yaşamamasını talep ediyoruz.” açıklamasını yaptı.