Kızıltepe Ulu Camii

Ar­tu­ko­ğul­la­rın­dan Yav­lak Ars­lan ta­ra­fın­dan 1184’te ya­pı­mı­na baş­la­nan ve kar­de­şi Artuk Ars­lan ta­ra­fın­dan 1204’te ta­mam­la­nan ta­ri­hi Ulu Cami adeta yıl­la­ra mey­dan oku­yor.

Gündem 4.07.2024 16:26:12 0
Kızıltepe Ulu Camii

Kı­zıl­te­pe’nin en önem­li ta­ri­hi ya­pı­la­rın­dan olan Kı­zıl­te­pe Ulu Cami il­çe­nin en eski ya­pı­la­rın­dan bi­ri­dir. 800 yıl­lık ta­ri­hiy­le il­çe­nin göz be­be­ği olan cami Ar­tuk­lu­lar dö­ne­min­de inşa edil­miş­tir. Ca­mi­nin mih­rap nişi üze­rin­de­ki ki­ta­be­si­ne göre; Ar­tu­ko­ğul­la­rın­dan Yav­lak Ars­lan ta­ra­fın­dan 1184’te ca­mi­nin ya­pı­mı­na baş­lan­mış­tır. Ca­mi­nin ya­pı­mı devam eder­ken Yav­lak Ars­lan’ın vefat et­me­si üze­ri­ne kar­de­şi Artuk Ars­lan ta­ra­fın­dan 1024 yı­lın­da ca­mi­nin ya­pı­mı ta­mam­lan­mış­tır. Ar­tuk­lu Dö­ne­mi mi­ma­ri özel­lik­le­ri­ni ta­şı­yan ca­mi­nin mi­ma­ri süs­le­me­le­ri ol­duk­ça zen­gin­dir. Gü­nü­müz­de de iba­de­te açık olan cami bir­çok va­tan­da­şı ağır­la­mak­ta­dır.

 

2019’da res­to­re edi­le­rek tek­rar iba­de­te açıl­mış­tı

Ar­tu­ko­ğul­la­rın­dan Yav­lak Ars­lan ta­ra­fın­dan 1184’te ya­pı­mı­na baş­la­nan ve kar­de­şi Artuk Ars­lan ta­ra­fın­dan 1204’te ta­mam­la­nan ta­ri­hi Ulu Cami’nde 2015 yı­lın­da baş­la­tı­lan res­to­ras­yon ça­lış­ma­sı 2019’da ta­mam­lan­dı.

Cuma na­ma­zın­da iba­de­te açı­lan ca­mi­de hutbe ve­ril­di. Daha sonra du­alar­la iba­de­te açı­lan ca­mi­de, va­tan­daş­lar 4 yıl ara­dan sonra ta­ri­hi ca­mi­de namaz kıl­ma­nın mut­lu­lu­ğu­nu ya­şa­dı.


Anahtar Kelimeler: kızıltepe ulu camii