HABER: SELMAN GÜNEŞ
Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, çiftçinin Toprak Mahsülleri Ofisi’nden randevu alamadığı için ürününün değerinin altında satmak mecburiyetinde kaldığını söyledi. Öter, “Şuanda çiftçi sisteme giriyor randevu alamıyor. Ya sistem hatası veriyor yada bazı yerlerde boşaltma yeri yok deniliyor. Bunlar mazeret değil.” dedi.
Mardin’de ovasında hasat devam ederken rekolte artışı çiftçinin yüzünü güldürse de çiftçinin TMO’dan randevu alamadığı için ürünü değerinin altında satılıyor. Bu duruma tepki gösteren Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Yeni hasat sezonu başladığında her zaman buğday alım fiyatını belirleyen TMO’dur. TMO’nun da kuruluş amacı budur. TMO’nun amacı çiftçinin hakkını korumak, çiftçi lehine dengeyi sağlamaktır. Sayın cumhurbaşkanımız ekmeklik buğdayda 8 bin 250 TL artı bin lirada pirim açıkladı. Şuan piyasada ekmeklik buğday 8 bin 250 lira gitmesi gerekirken şuan piyasa da 6 buçuk ile 7 bin lira arasında satılıyor. Bu da 45 günlük bir vadeyle. Makarnalık buğday için TMO’nun açıklanan fiyatı 9 bin 250 TL, şuan piyasada 7 bin 500 ile 7 bin 800 TL’ye piyasada alıcı buluyor. Bu da çiftçinin büyük kaybıdır. Bu kime yarıyor? Büyük firmalara, makarna ve un fabrikalarına yarıyor. Milyonlarca ton alanlar şuan pusuda beklemiş. ‘Fırsat bu fırsat TMO almıyor, işte biz de istediğimiz gibi alabiliriz’ diyorlar. Son 10 günde buğdayda günlük 100 lira fiyat çekiliyor. Şuanda burada araç konvoyu var.” diye konuştu.
“Bu bahanelerin arkasında birileri çok büyük vurgunlar elde ediyor”
Öter sözlerini şöyle sürdürdü: “Neden çiftçinin bu kadar mağduriyetine kayıtsız kalınıyor ben anlamış değilim. Hükümetimiz TMO’nun bir alım fiyatını belirlemiştir. Bu fiyatın üzerinden alım yapılması gerekiyor. Şuanda çiftçi sisteme giriyor randevu alamıyor. Ya sistem hatası veriyor yada bazı yerlerde boşaltma yeri yok deniliyor. Bunlar mazeret değil. Şuan Mardin Ovasında hasat sezonu devam ediyor. Biçerdöverler 24 saat çalışıyor, günde binlerce kamyon ürün alınıyor. Şuanda çiftçi ne yapacağını bilemiyor. Her çiftçinin deposu yok. LİDAŞ’a götürmek istiyor, bunlar da yer yok deniliyor. Bu bahanelerin arkasında birileri çok büyük vurgunlar elde ediyor. Yani çiftçinin alın teri, emeğini ucuza kapıyor.”
Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde esnaflık yapan Mehmet Ali Dinler ise piyasada fırsatçılık yapıldığını ileri sürdü. Dinler, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ekmeklik buğdayda 8 bin 250 TL, 9 bin 250 TL fiyat verdi. Şimdi piyasada yüksek lisanslı depoculuk var. Kızıltepe’de 180 bin boş yer var. Yalnız bu lisanslı depo sahipleri çiftçiden mal almıyor. Kendileri boşaltıyor ve piyasada gittikçe buğdayın fiyatı düşüyor. Ton başına 9 bin TL olan bir buğdayı 8 bin TL’ye alıp 9 bin TL’ye devlete satıyorlar. Şimdi 180 bin tonu hesapladığın zaman 180 milyon para yapıyor. Bu da çiftçiye zarar olmuş oluyor. Çiftçi aslında fiyattan memnun. Yalnız piyasaya ürününü getirdiği zaman 1 TL’den daha aşağı satıyor. Ondan sonra çiftçi isyan ediyor. Gübre ve mazot fiyatları yükseliyor.” açıklamasını yaptı.