Kızıltepe Ziraat Odası’ndan çiftçiye ÇKS uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapılabilen gelecek yıla ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2022’de son bulacak.

Ekonomi 28.12.2022 17:22:44 0
Kızıltepe Ziraat Odası’ndan çiftçiye ÇKS uyarısı

1 Ekim 2022’den bu yana e-Devlet Kapısı üzerinden ÇKS başvuruları alınırken ortalama 2 gün süren işlem 2 dakikada yapılabilir duruma geldi. Çiftçiler tarafından e-Devlet üzerinden yaklaşık 2,3 milyon ÇKS belgesi alındı. 2023 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül 2022 tarihinde başladı ve 31 Aralık 2022 tarihinde son bulacak.

Bununla ilgili açıklamada bulunan Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, “Değerli çiftçilerimiz 2023 yılı ÇKS başvuruları için son başvuru tarihi 31 Aralık 2022 dir. Kesinlikle süre uzatımı olmayacaktır. Özellikle sulu üretim yapan çiftçilerimiz DEDAŞ’tan evrak almaları gerektiği için yetiştirmeye bilirler. Bunu için bu çiftçilerimiz gelip bizde dosyalarını kuru olarak düzenleyip tarıma teslim etsinler. Şubat 2023’te bir ay süre ile düzeltme süresi verilecektir. Şubat’ta sulu olarak düzeltme yapabilirsiniz. Hak mahrumiyeti ve mağduriyet yaşamamak için başvuru süresini kaçırmayın ve Ziraat Odasında muhakkak kaydınızı güncelleyiniz. Tarım İlçe Müdürlüğüne dosyanızı teslim ederken ve e devletten başvururken odaya kaydınızı devam ettiğinizi taahhüt ediyorsunuz kaydınızın pasif edilmesi durumunda hiç bir desteklemeden yararlanamayacaksınız. Lütfen uyarılarımızı dikkate alınız.” dedi.

ÇKS başvuruları nasıl yapılıyor?

e-Devlet Kapısı’ndaki arama kısmına “ÇKS” yazıp, daha sonra “ÇKS Kayıt Yenileme Başvurusu” hizmeti seçilecek.
Aydınlatma metnini okuduktan sonra “Onaylıyorum” kutusunu işaretleyecek.
“Devam Et” butonuna tıklanmasıyla çiftçinin ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgileri görüntülenecek. Çiftçi, iletişim bilgilerini bu sayfadan bilgilerini güncelleyecek.
Kayıtlı arazilerini görüntüleyen çiftçi, ürün bilgilerini “Ürün Bilgisi Değiştir” butonunu kullanarak yenileyebilecek.
Son ekranda başvuruya ait tüm bilgilerini görüntüleyen çiftçi, “İlk Destek Ödemesi”nden mahsup edilecek başvuru ücretini görüntüleyerek onaylayacak ve böylece başvurusu tamamlanmış olacak.