Kızıltepe’de elektrik trafoları neden yanıyor?

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde tarımsal sulama abonelerinin trafoları son günlerde yanmaya başladı. Peki bu trafolar neden yanıyor?

Gündem 8.08.2022 12:04:18 0
Kızıltepe’de elektrik trafoları neden yanıyor?

Kızıltepe’de geçtiğimiz gün tarımsal sulama abonelerinin trafoları bomba gibi patladığı haberleri gelmeye başladı. Elektrik sektöründe çalışanların verdiği bilgilere göre elektrik trafolarının yanmasının en büyük nedeni DEDAŞ’ın trafo direklerine bağladığı Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) bağlantılarından kaynaklanıyor olabileceği görüşü hakim. Ayrıca aşırı sıcakların da etkili olduğu yani hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olduğu için de trafo yanmalarına sebebiyet veriyor. Ayrıca özellikle 8 saatlik enerji kesintisinden sonra meydana gelen enerji dalgalanmalarının da trafo patlamalarına neden olabileceği görüşü hakim.

“Enerji dalgalanması sulamayı engelliyor”

Enerjideki dalgalanmanın sulamayı olumsuz etkilediğini belirten Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de  “Trafo yanmaları enerjide meydana gelen dalgalanmadan olabilir.  Düşük enerji diyebiliriz. Dalgalanma halen devam ediyor. Dalgalanma sulamayı engelliyor. Pompalar su çıkaramıyor. 4 saatlik kesintilerle birlikte, trafo yanması,  pano yanması, sigorta yanması bunlar hep sulamayı olumsuz engelliyor.” dedi.

OSOS Otomatik Sayaç Okuma Sistemi nedir?

osos.com.tr’ den elde edilen bilgiye göre; OSOS sistemi ile sistemde bulunan M-Bus veri iletişimine sahip kalorimetreler, su sayaçları, elektrik sayaçları tüketim endeks değerinin yanı sıra akış, sıcaklık, manipilasyon, sayaç arızası ve tüm sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığının takibi uzaktan yapılabilmektedir.