Kızıltepe'de kavurucu sıcakta tarlada çalışan kadın tarım işçilerinin zorlu mesaisi

Kızıltepe'de yaşayan kadın tarım işçileri 45 derece sıcaklıkta pamuk tarlasında zorlu mesailerini sürdürüyor. İşçiler arasında bulunan ve kuzen olan Merve Özcan ile Berivan Özcan da okul harçlıklarını çıkarmak için çalışıyor.

Yaşam 21.07.2022 13:46:35 0
Kızıltepe

Kızıltepe’de kadın tarım işçilerini zorlu mesaisi sabah saat 05.00’da başlıyor. 23 yıldır çavuşluk yapan Ali Bozan, kenar mahallelerden topladığı kadın işçileri pamuk tarlasına getiriyor. Tarlada 12 saat boyunca 45 derecelik sıcakta yabancı ot kaldıran kadınlar günlük 125 TL ücret alıyor. 

Tarladı kadın işçilerle birlikte çalışan kuzen olan lise öğrencisi Merve ve Berivan Özcan da aile bütçelerine katkı sunmak ve okul harçlıklarını çıkarmak için sabahtan akşama kadar tarlada zorlu mesailerini sürdürüyor. 

Ailelerine yardımcı olmak için sıcakta çalıştıklarını söyleyen Berivan Özcan, “Okullar tatilde şuan, geçimde baya zorlaştı. Ailemize destek olmak için bu sıcakta pamuk tarlasında çalışıyoruz” dedi.

Mesailerinin sabahın erken saatinde başladığını ifade eden Merve Özcan da “Sabah 5’ten akşam 6’ya kadar çalışıyoruz. Herkes tatilde biz burada çalışıyoruz. Eve giderken ders çalışmakta zorlanıyoruz. Kitaplar çok pahalı, alamıyoruz bir test kitabı 70 TL- 100 TL olmuş” açıklamasını yaptı.

İşçileri tarlaya taşıyan Ali Bozan, “23 senedir bu işi yapıyorum. Çavuşluk yapıyorum. Sabah 05.00’da kalkıyoruz akşam 17.30’a kadar Burada çalışıyoruz. Öğlen bir buçuk saat oturuyoruz. Akşama kadar 45 derece sıcaklıkta çapa kullanıyoruz. Yevmiyeleri 125 lira, yani bir şey değil. Onları Kızıltepe’nin kenar mahallelerinden topluyoruz” şeklinde konuştu.