Kızıltepe’de Skolyoz hastası Hevidar için canlı yayında yardım toplandı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki Skolyoz Kifoz hastası Hevidar Sezer için canlı yayında düzenlenen yardım kampanyasında 100 bin TL toplandı.

Sağlık 16.12.2023 10:01:05 0
Kızıltepe’de Skolyoz hastası Hevidar için canlı yayında yardım toplandı

Kızıltepe Yeni Mahalle2de yaşan 25 Yaşındaki Hevidar Sezer’e 12 yıl önce halk arasında kamburluk olarak da bilinen skolyoz kifoz  teşhisi konuldu.  Peki bu Hevidar Sezer’in hayatını kabusa çeviren skolyoz kifoz nedir? Skolyoz çocukluk ve erişkin dönemde görülebilen, omurganın sağa ya da sola eğriliği olarak tanımlanabilir. Skolyoz, serebral palsi ve kas distrofisi gibi durumlardan kaynaklanabilirken, çoğu skolyozun nedeni bilinmemektedir.

 

Yaşamı gün geçtikçe zor bir hal almaya başlayan Hevidar Sezer’in sağlığına kavuşması için 500 bin TL gerekiyor. Her gün hayattan biraz daha uzaklaşan Hevidar Sezer, bu parayı temin edip İstanbul’da üzel bir hastanede tedavi olmalı. Ancak 5 çocuklu Sezer ailesinin maddi imkanı buna el vermiyor . Kızıltepe Yetim ve Öksüzler Derneği girişimleriyle Mardin Valiliği onayıyla Hevidar Sezer için yardım kampanyası başlatıldı. Ziraat Bankasında Hevidar Sezer’in tedavi masraflarının karşılanması için açılan hesapta bugüne kadar 157 bin lira toplandı.

Dün akşam da Mardin GZT Facebook sayfası üzerinden Kızıltepe Yetim ve Öksüzler Derneği öncülüğünde Hevidar Sezer’e destek amaçlı canlı yayın yapıldı. Canlı yayında Mardin Valiliği onaylı yardım kampanyası için açılan banka hesabı paylaşıldı. Bir saatlik canlı yayın boyunca Sezer İçin 100 bin liraya yakın para toplandı. Telefonla bağlanan hayır severler Sezer’in eski sağlığına kavuşması için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını belirtti.

Kumbarasındaki parayı gönderdi.

Programa katılan ve bu canlı yayına öncülük eden Kızıltepe Yetim ve Öksüzler Derneği  Başkanı Sadettin Kandemir’in oğlu Berat Kandemir, canlı yayına bağlanarak kumbarasındaki 200 TL’yi göndermesi babasını ve izleyicileri oldukça duygulandırdı. Telefonla bağlanan Berat Kandemir Sezer2in sağlığına kavuşması için dua etti.

Hevidar Sezer de kendisine yardım elini uzatanlara teşekkür ederek bir an önce sağlığına kavuşmasını arzuladığını söyledi.

 

CERRAHİ TEDAVİ
Skolyoz cerrahisinde birçok yöntem söz konusudur. Bunlar hastalığın türüne, hastanın yaşına ve hastalığın bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Cerrahi erken başlangıçlı konjenital skolyozlarda ilgili segmenti ilgilendiren patolojiye yönelik uygulanır.  Örneğin hemivertebranın çıkarılması ya da eğriliğe sebep olan anormal yapıların çıkarılması gibi. Konjenital bazı skolyozlarda ise deformiteyi kontrol etmek için büyüme dostu cerrahi yöntemler uygulanır. Burada hastalara periyodik olarak 6 ya da 8 ayda bir küçük ameliyatlar gerekebilir. Büyüme çağının hızlı döneminde, idiyopatik skolyoz hastalarının uygun olanlarında ise halk arasında ‘ipli sistem’ olarak adlandırılan endoskopi yardımıyla ya da minimal invaziv yöntemle de bodytethering ameliyatları yapılabilir. Kızlarda ve erkeklerde de olgunlaşma evresine geçen çocuklar için ise kalıcı bölgesel ameliyatlar uygulanabilir. Ameliyatlarda yerine göre navigasyon cihazı önemli avantajlar sağlayabilir. Ameliyatta omurgaya yerleştirilecek vidaların güvenle yerleştirilmesinde ve osteotomilerin planlanmasında yardımcı rol oynamaktadır. Bütün ameliyatlarda nöromonitörizasyon cihazı kullanılır. Bu cihaz, omurilik aktivitelerini sürekli kayıt altında tutar ve cerrahi nedeniyle omurilik üzerinde oluşabilecek etkileri monitörize ederek anında cerraha uyarı vermesi açısından oldukça önemlidir. Skolyoz ameliyatları oldukça riskli ve komplikasyona oldukça yatkın ameliyatlardır. Skolyoz cerrahisi bir ekip işidir. Özel eğitimli cerrah ile birlikte skolyoz ve omurga alanında tecrübeli hemşire ; nöromonitör cihazından sorumlu tecrübeli teknisyen; omurga ve skolyoz cerrahisinde tecrübeli anestezi ekibi ve yanında ameliyat sonrası bakımı üstlenebilecek yetkili imkanlara ve ekibe sahip yoğun bakım ve klinik gereklidir. Skolyoz cerrahisinde aynen korse tedavisi ve fizik tedavide olduğu gibi aile, hastane ve hekim ilişkisi yeterli düzeyde ve sıklıkta olması oldukça önemlidir.  

KİFOZ NEDİR?

Halk arasında kamburluk olarak bilinen kifoz, omurganın dışarıya doğru çıkıntı pozisyonu alması durumudur. Kifoz terimi genel bir tanım olup, ilk olarak sırt kamburluğunu akla getirse de, bel ve boyun bölgelerinde de görülebilir. Kifoz olan kişilerde omuzlarda çökme, yuvarlak bir görünüm ve boynun öne doğru eğilmesi gibi duruş bozuklukları ile sırt ağrıları, kaslarda yorgunluk hissi, omurgada aşırı duyarlılık şikayetleri görülebilir.

Kifotik kişiler çalışma ortamlarını mutlaka ergonomik kurallara göre düzenlemeli, oturma ve yatma alışkanlıklarına özen göstermelidir. 20 ile 55 derece arasındaki kifotik açı normal kabul edilir iken sırt bölgesindeki eğrilik eğer 40 derecenin üzerindeyse kişi egzersiz yapmalıdır. 55-70 derece arasındaki eğriliklerde kişiye özel fizik tedavi uygulanmalıdır. Eğrilik 70 derecenin üzerinde ve takip sürecinde eğrilikte ilerleme devam ediyor ise cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır.