Kızıltepe'de yüzde 300'lere varan kira zamları esnafı kepenk kapattırma noktasına getirdi

HABER MERKEZİ

Gündem 6.01.2024 09:48:31 0
Kızıltepe


Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Yılbaşı nedeniyle mülk sahiplerinin yaptığı aşırı kira artışları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Esnafın yüzde 300’lere varan kira zamları karşısında işyerlerini kapatmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, Mülk sahiplerinin ehli vijdana sahip olmalarını empati yapmaları çağrısında bulundu.


Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Zeynettin Ayav tarafından yönetim kurulu adına yaptığı basın açıklaması şunları söyledi;

İlçemizde işyeri kiralarına yapılan zam konusunda kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur.

Bilindiği gibi 2020 Ocak ayında Covid-19 korona bulaşıcı hastalığının ülkemizde yayılaması esnaf ve sanatkârlarımızı büyük ölçüde etkilediği görüldü. 2022 yılı sonlarına kadar olumsuz etki devam etti. Bu süreçte zarar gören işletmeler halen toparlanamadığı, çekilen krediler ile ticaretlerine devam ettikleri görülmektedir.

Ekonomideki olumsuz seyir son yıllarda fiyat artışlarının büyümesine sebep olmuştur. Esnaf sanatkârlarımız siftah etmeden dükkânını kapatmakta büyük sıkıntılar yaşamaktadır.

Özelikle iş yeri kiralarındaki kanunsuz kuralsız artışlar esnaf sanatkârlarımızı çalışamaz kazanamaz duruma getirmiştir. Bu olumsuzluğun devam etmesi akabinde işyeri kapanışların yaygınlaşması istihdamda büyük olumsuzlukların sebebi olacaktır.

İşyeri mülk sahipleri kira artışlarında TÜİK resmi verilerini % 53.86 baz alacağına yıllık %100-200-300 kira artışı yaptıkları görülmektedir. Bu artışlar yasal değildir. Esnafın itirazı akabinde değişik bahaneler ile dükkânımı boşalt tehdidi ile esnaf çaresiz bırakılmaktadır. İşyeri kira kanununa uymayıp keyfi uygumlalar sürdürülmektedir. Esnaf üyelerimizin esnaf sanatkârlar odamıza yaptıkları şikâyetler değerlendirilmektedir. Ancak kira kontratları olmadığından bizler kanuni hiç bir yola başvuramadığımızı belirtmek istiyoruz. İşyeri mülk sahipleri kontrat imzalamaya ikna edilmiyor. Alınan kira bedelleri kayıtışı olarak alınıyor. Elden alınan kira ücretleri yasal değildir. Vergi kayıt dışılığını tetiklemektedir.

İşyeri mülk sahiplerine çağrımız:

Mülk sahiplerinin ehli vidana sahip olmalarını empati yapmalarını öneriyoruz. İlçede hepimiz birbirimizin akrabası olup, kan bağı ile bir şekli ile bağlı olduğumuzu dostane ilişkilerin bozulmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu sıkıntılı süreçte fırsat kollama gibi bir tavır içinde bulunmak etik değildir. Aşırı kira artışları esnaf sanatkârlarımızı etkilediği gibi tüketici vatandaşı da etkilediği ürünlerin pahalıya sebebiyet verdiği unutulmamalıdır. Bizler artış olmasın demiyoruz. Kira artışları usul kuralına göre yıllık tefe tüfe verilerine göre yapılsın.

Esnaf sanatkârlar üyelerimize önerimizdir. Esnaf ve sanatkâr üyelerimizin kira kontratı olmadan işyeri kiralamaya gidilmemesi gerekir.

İşyeri kiraların mülkiyet sahibine elden değil banka  üzerinden yatırmaları önemle rica olunur.

2024 yılının ülkemize il ve ilçemize esnaf ve sanatkârlarımıza sağlık huzur mutluluk bereketli kazançlara vesile olmasını diliyoruz.