Mardin Artuklu Üniversitesinden açıklama

HABER MERKEZİ

Gündem 22.03.2024 16:29:44 0
Mardin Artuklu Üniversitesinden açıklama

Saygıdeğer Basın Mensupları;  Üniversitemizi hedef alan mesnetsiz ve iftira niteliğindeki bazı iddialara karşı ihtarname olarak verdiğimiz cevabi metin aşağıdadır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına saygıdeğer basın mensuplarının dikkatine sunuyoruz.
Saygılarımızla…

Sayın muhatap, kurumumuza yönelik olarak 3230 yev ile keşide ettiğiniz ihtarname ile hayırsever olarak üniversitemiz ile aranızda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasının yapımı hususunda protokol akdedildiğini ancak isminizin yazılı olduğu tabelanın protokole aykırı bir şekilde kaldırıldığı hususlarıyla ilgili olarak daha önce müteaddit defalar aracılarınız vasıtasıyla şifahi olarak bilgilendirilmenize rağmen gerçekleri göz ardı ederek kurumumuza yönelttiğiniz ithamların cevabı olabilecek süreç aşağıda özetlenmiştir.  
 

Sayın muhatap, bu kapsamda kayıtlarımızda yapılan incelemelerde;  

a. İhtarnamede ismi geçen akademik birimimiz Prof. Dr. Sayın Serdar Bedii OMAY’ ın rektörlüğü döneminde “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” ismiyle 26.02.2010 tarihinde kurulmuştur. Fakültenin kurulduğu dönemde bir akademik birime (Üniversite, Fakülte vb.) isim verilmesi/değiştirilmesi/kaldırılması ve benzerine ilişkin kararlar Bakanlar Kurulu’ nun uhdesinde yer almaktaydı. Bu yetkinin 2018 yılı itibariyle Cumhurbaşkanlığına geçtiği bilinmektedir.   Bu nedenle iddialarınız ve gerçek dışı ithamlarınızda belirtilenin tam aksine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne isminizin verilmesi hususunda o dönemde üniversitenin yetkili kurulları (senato, yönetim kurulu) tarafından alınmış ve YÖK’ e sunulmuş herhangi bir öneri bulunmamaktadır. Dolayısıyla hiçbir zaman iddia ettiğiniz isim tahsisi resmen yapılmamıştır.  
b. Protokol çerçevesinde 2012’de tamamlanan bina İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kullanımına uygun olmadığından ve kapasite yetersizliğinden dönemin rektörü Prof. Dr. Sayın Serdar Bedii OMAY onayıyla aynı yıl Edebiyat Fakültesine Ek Bina olarak tahsis edilmiştir. Ancak bina İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak kullanılmamasına ve üniversitemizin o dönemdeki yetkili kurullarınca alınmış herhangi bir karar olmamasına rağmen binaya “Dr.Zeynel Abidin Erdem İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” ibaresi yazılı bir tabela asılmıştır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne ise üniversitemiz bütçeleriyle inşa edilen başka iki blok tahsis edilmiştir.  
c. 2016 yılında dönemin Rektörü Prof. Dr. Sayın Ahmet AĞIRAKÇA döneminde yapılan bir genel ihaleyle kampüsteki tüm tabelalarda bir değişikliğe gidilmiştir. Bu çerçevede Edebiyat Fakültesi Ek binası olarak kullanılan binada bulunan  “Dr.Zeynel Abidin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” tabelası indirilmiş, bunun yerine protokole uygun bir şekilde binanın görünür bir yerine “Bu bina Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Yönetim kurulu başkanı Dr.Zeynel Abidin Erdem tarafından yaptırılmış ve hibe edilmiştir.” şeklinde 1m2’ lik bir pano asılmıştır. 
d. 2016’da asılan bu pano gün itibariyle yerinde olup aradan geçen 8 yılda hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
e. Yukarıda da görüldüğü gibi Rektörümüz Prof. Dr. Sayın İbrahim ÖZCOŞAR’ın rektör olarak atandığı 2019 yılından günümüze kadar söz konusu binanın tabela veya isimlerinde en küçük bir idari tasarruf kullanılmamıştır.   
f. İhtarnamede yer alan ve iftira niteliği taşıyan ithamlar ile hakaret içerikli üsluba karşı üniversitemizin yasal yollara başvurma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını saklı tuttuğumuzu ihtaren bildiririz.