Tarih: 22.09.2022 08:54

Mardin MAÜ, oda ve borsa para kredi araştırması

Facebook Twitter Linked-in

Mardin MAÜ, Oda ve Borsa 2022 yılı para-kredi araştırması yaparak kredilerde bazı sorunların varlığını ortaya koydu ve bir saha çalışması gerçekleştirdi.
Yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Mardin İli ve İlçeleri Odaları ve Borsaları Kızıltepe Ticaret Borsası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Nusaybin Ticaret Borsası, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası), Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü (MAÜKÖK) ile işbirliği yaparak bankalara ilişkin ‘para-kredi’ konulu bir saha çalışması gerçekleştirdi.
MAÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi, MAÜKÖK Koordinatörü ve TOBB/TEPAV, Mardin İli ve İlçeleri Oda ve Borsa Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin yönetiminde, İktisat ve İşletme Bölümleri öğrencilerinin katkılarıyla Mardin İli ve ilçelerindeki kamu ve özel nitelikli klasik ve katılım bankaları ile gerçekleştirilen bu saha çalışması; bankalarla tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki tüccar, sanayici ve bireyler arasındaki para kredi ilişkilerine dair tespitlerde bulunmayı hedefliyor.
Toplamda 13 banka şubesiyle, yüz yüze anket usulüyle gerçekleştirilen araştırmada şu 4 ana soruya cevap bulunmaya çalışılarak şu sorulara yer verildi:
“Mardin’de bankalar ile sanayiciler iş insanları arasındaki ilişkiler hakkında neler düşünüyorsunuz, ilişkiler sağlam mıdır? Mardin’de bankalar ile sanayiciler iş insanları arasında, varsa, ne tür sorunlar yaşanmaktadır? Kredi verirken ne tür bilgiler ve belgeler talep ediyorsunuz? Mardin’de en fazla kredi verdiğiniz sektörlerfaaliyet alanları hangileridir?”
Anket kapsamında verilen cevaplar harmanlandı ve genel durum tespiti yapılarak değerlendirmeye tâbi tutularak araştırma ile ortaya çıkan bazı sonuçlar şöyle sıralandı:
“Mardin’de bankaların reel kesimle ilişkileri genel itibariyle sağlam bir temelde yürütülmektedir. Bununla beraber, birtakım sorunlar da yaşanmıyor değildir.
En temel sorun yaşanan alan, kredi işlemlerine dair olup bu da kendini özellikle iki aşamada hissettirmektedir.
İlki kredi talebinde, daha ziyade yeterli mâli güce uygun olmayan tutarlarda kredi taleplerinde ortaya çıkmakta, ayrıca yeteli bilgi-belge temin edilememesi durumunda sıkıntılar ile karşılaşılmaktadır.
Kredi ile ilgili sorun yaşanan ikinci ana aşama ise geri ödemelere dairdir. Burada da hem firmaların/kişilerin, başta ekonomik konjonktördeki olumsuzluklar olmak üzere yaşanan diğer sıkıntıların da etkisiyle ödemelerini düzenli bir şekilde yapamamalarına yol açmaktadır.
Hem kurumsal hem de bireysel kredilerde istenen bilgiler-belgeler, genel olarak benzer olmakla beraber, bazı bankalar ilave taleplerde bulunabilmektedir.
Mardin bankaları, hemen her sektöre yönelik kredi sunumunda bulunmakla beraber, ağırlıklı olarak şu faaliyet alanları ön plana çıkmaktadır: Tarım, Hayvancılık, Gıda sanayii, İnşaat, Kimyevî madde, Makina, Nakliye/lojistik, Otomotiv, Tekstil, Turizm.
Bankalar, hem kurumlara hem de bireylere yönelik (tüketici, taşıt, konut) kredi sunumunda bulunmaktadır.”
Açıklamanın sonunda ise şöyle denildi:
“Mardin İli ve İlçeleri Odaları ve Borsaları; üyelerine, ilgili kuruluşlara ve kamuoyuna karşı sorumluluklarının bir gereği olarak, Mardin Artuklu Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli kurum işbirliği yaparak şehre ilişkin tespitlere, değerlendirmelere ve iktisat politikası tekliflerine yönelik bu ve benzeri çalışmalara devam edilecek.” İfadelerine yer verildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —