Mardin Sıhhi Emir Hamamı

Kadim şehir Mardin'de 12. yüzyıldan kalan Sıhhi Emir Hamamı Emuniddin Külliyesi içerisinde yer almaktadır ve günümüzde halen hizmet vermektedir.

Yaşam 25.03.2023 09:03:31 0
Mardin Sıhhi Emir Hamamı

Mardin'de Mesken Mahallesi’nde yer alan Sıhhi Emir Hamamı, 12. yüzyılın ilk yarısında Emir Necmeddin Ilgazi’nin kardeşi Emineddin tarafından yaptırılan Emuniddin Külliyesi içerisinde yer almaktadır.

Mardin’de yer alan ilk Türk hamamı olan Sıhhi Emir Hamamı, dikdörtgen plan şemasına sahiptir. Günümüze orijinal hali ile sadece soyunmalık kısmı gelmeyi başarmıştır. Ancak 1938 senesinde orijinaline en yakın haliyle çizilerek yeniden yapılandırılan hamam günümüzde hala bu isimle hizmet vermektedir.

Günümüzdeki haliyle Sıhhi Emir Hamamı’nın soyunmalık bölümünün üstünde aydınlık feneri bulunan büyük bir kubbe bulunmaktadır. Soyunmalık bölümü aynı zamanda dar bir kapı ile sıcaklık bölümüne geçiş sağlamaktadır. Merkezi tromplu bir kubbe ile örtülü olan sıcaklık bölümünün köşelerinde eyvan bulunmaktadır. Bu eyvanların arasında ise sekizgen planlı küçük kişisel odalar yer almaktadır.


Anahtar Kelimeler: mardin sıhhi emir hamamı