Mardin-Şırnak Eczacı Odası, Kızıltepe'deki nöbetçi eczane açıklaması

Kızıltepe’deki ‘nöbetçi eczane’ sayısının tatil günlerinde artırılmasına yönelik haberlere ilişkin Mardin/Şırnak Eczacı Odası Yönetim Kurulu’ndan yazılı açıklama geldi.

Sağlık 17.07.2022 20:58:30 0
Mardin-Şırnak Eczacı Odası, Kızıltepe

“Değerli Basın Mensupları, Değerli Vatandaşlarımız; 43. Bölge Mardin/Şırnak Eczacı Odası’na bağlı tüm İl ve İlçelerinde nöbetçi eczane sayıları belirlenirken, titiz bir çalışma yürütülmektedir. İl ve ilçelerin nüfus yoğunluğu, acil hizmeti veren sağlık kuruluşların sayısı, bu sağlık kuruluşlarından çıkan hasta sayısı, eczanenin sağlık kuruluşuna uzaklığı, toplu taşıma araçlarının geçip geçmediği gibi birçok etken araştırılarak belirlenmektedir. Belirlendikten sonra da temsilcilerimiz ve komisyonlarımız titizlikle bunları incelemekte, vatandaş mağduriyeti olup olmadığı hususunu takip etmektedir.

Bugüne kadar da olağanüstü durumlar haricinde, vatandaşlarımız nöbetçi eczanelerden kaynaklı herhangi bir mağduriyet yaşamamıştır. Bu olağandışı durumlar hepimizin de bildiği gibi daha önce ilaç yokluğundan kaynaklı yaşandı. Yaşanan bu yoğunluk sadece bizim bölgede değil hemen hemen ülkemizin tüm il ve ilçelerindeki nöbetçi eczanelerde yaşanmıştır. Bu nöbetçi eczane sayısının az olmasından kaynaklı bir durum değildi. Nitekim bu ilaç yokluk krizi çözüldüğünde bu sorun da ortadan kalkmıştır.

Bu dokuz günlük tatilde de maalesef benzer bir olağanüstü durum yaşandı. Kızıltepe’deki sağlık kuruluşları başta olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarımızda, birden artan covid vakaları, artan ishal vakalar ve benzeri salgınlar nedeniyle son on yılın en yüksek hasta sayısına ulaşmıştır. Aynı zamanda tatil öncesi iki günlük doktor grevleri de bulunmaktaydı. Bu da yoğunluğun bir nebze artmasına vesile olmuştur.

Bu nöbet listeleri hazırlanırken bu salgının olacağını, bu denli bir hasta yoğunluğunun yaşanacağını tahmin etmemiz mümkün değildi. Benzer uzun tatil dönemlerinde ve diğer günlerde nöbetçi eczane sayısı aynıydı ve hiçbir vatandaş mağduriyeti görmedik. Herhangi bir şikayet almadık. Böyle bir salgının ve hasta yoğunluğunun olacağını tahmin etsek elbette sayıyı artırdık. Hiçbir zaman vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemeyiz, olmaması için elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz.

Belirlediğimiz nedenlerden kaynaklı yaşanan hasta yoğunluğundan dolayı geçici olarak nöbetçi eczanelerimizde bir yoğunluk yaşanmıştır. Bu durum nöbetçi eczane sayısının azlığından kaynaklı değildir. Normal dönemlerde kesinlikle böyle bir yoğunluk yaşanmamıştır. Tekrar belirtmek isteriz ki bu salgınların bu tatil döneminde olacağını bilsek, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için elbette sayı artırılacaktır. Gerekli tüm önlemler ve tedbirleri alacaktık. Bu yaşanan olağanüstü durumlar haricinde Kızıltepe İlçemiz ve diğer tüm İl ve İlçelerimizde nöbetçi eczane sayısını artırmamız, yaptığımız çalışma ve incelemelerde gerek görülmemiştir. Bu çalışmalarımız da rutin olarak devam etmekte gerek görülen İl ve İlçede de mutlaka sayı artırılacaktır.

Bu dönemde mağdur olan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunar, tüm hasatlarımıza acil şifalar dileriz.”