Mardin Devlet Hastanesi’nde bir hastada ilk defa uygulanan yöntemle büyük böbrek taşları alındı

Mardin Devlet Hastanesinde ilk defa  Perkütan Nefrolitotomi (PNL)  büyük taşların böbrekten doğrudan çıkarıldığı bir cerrahi  yöntemi ile böbrek taşı ameliyatı gerçekleşti.

Sağlık 18.03.2021 10:40:00 0
Mardin Devlet Hastanesi’nde bir hastada ilk defa uygulanan yöntemle büyük böbrek taşları alındı

Mardin Devlet Hastanesinde ilk defa  Perkütan Nefrolitotomi (PNL)  büyük taşların böbrekten doğrudan çıkarıldığı bir cerrahi  yöntemi ile böbrek taşı ameliyatı gerçekleşti.

Mardin Devlet Hastanesi’nden yapılan açıklamada üroloji polikliniğine sol yan ağrısı şikayetleri ile gelen 24 yaşındaki Mehmet Tur,  adlı hasta, hastanemizde yeni uygulanmaya başlanan ‘Supin Perkütan Nefrolitotomi’’(SPNL) ameliyatı ile sağlığına kavuştu. “ denildi.

 “Hastanemizde böbrek taşları rahatsızlığı için yeni bir dönem başlamış oldu”

Ameliyatı gerçekleştiren Mardin Devlet Hastanesi Üroloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Basmacı, “Böbrek taşları, doğum ağrısına benzer şiddette ağrılara sebep olabilen ürolojik rahatsızlıklardandır. Hastanemizde böbrek taşları rahatsızlığı için yeni bir dönem başlamış oldu. Halk arasında kapalı böbrek taşı operasyonu olarak bilinen PNL (perkütan nefrolitotomi) ameliyatı dünya genelinde santi metreden büyük böbrek taşları için uygulanan altın standart bir ameliyat yöntemidir. Bu yöntemde hasta operasyon masasında sırt üstü uyutulduktan sonra prone dediğimiz yüz üstü yatar pozisyona getirilir ve hastanın sırt bölgesinden iğne yardımıyla böbreğe girilip uygun genişletme sonrası kamera yardımı ile böbrek taşları bir kalem genişliğindeki delikten dışarı alınır. Bu yöntem her  ne kadar en uygun ameliyat yöntemi olsa da kardiyak problemi olan, obez hastalar, iskelet problemi olan hastalar için yüz üstü yatma işlemi ciddi sorunlar teşkil edebilmektedir. Ayrıca bu yüz üstü yatma sırasında anestezi ile ilgili zorluklar yaşanabilmektedir.( pozisyon ilişkili dolaşım ya da hastanın oksijen alması ile ilgili vb. Yüz üstü pozisyon verilemeyen hastalar bu yöntemle rahat bir şekilde ameliyat olabilirler.” dedi.

Basmacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca hastayı yüz üstü çevirmeyeceğimiz için ortalama 30-45 dk daha kısa operasyon süresi ile hastanın genel anestezi altında kalma süresi ciddi anlamda kısalıyor. Hasta sırt üstü yattığı için PNL operasyonu sırasında eş zamanlı idrar kanalına düşen taşlar URS dediğimiz yöntemle çıkarılabilir yani daha yüksek oranda taşsızlık ihtimali söz konusudur. En önemlisi de hasta sırt üstü yattığı için yüz üstü poziyona göre anestezi ile ilgili dezavantajlar daha kolay yönetilebilir hale gelmektedir. Biz de Mardin ilinde ilk defa bu ameliyat yöntemini başarı ile gerçekleştirdik. Mardin  Devlet Hastanesinde bu yöntemle son zamanlarda 20’ye yakın hastayı ameliyat ettik ve hastalarımız sorunsuz bir şekilde 1-2 gün hastanede yattıktan sonra şifa ile taburcu oldular. Emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

Ameliyattan 18 saat sonra yatağında kendini çok iyi hisseden Mehmet Tur,  “Bu kadar kısa sürede sağlığına kavuşarak taburcu olacağını duyduğu için çok mutlu olduğunu aktardı. Başarılı bir ameliyat gerçekleştiren Dr. İsmail  Bey ve ekip arkadaşlarına minnettar olduğunu ve böyle başarılı ameliyatların ilimizde yapılmasından gurur duyduğunu ifade etmiştir.” diye konuştu.