Tarih: 04.10.2024 15:31

Mardin’de 20 bin dönümde fıstık hasadı başladı

Facebook Twitter Linked-in

Mardin’de çiftçiler az maliyet ve yüksek getirisi nedeni ile fıstık üretimine yöneliyor. Birkaç yıl içerisinde Mardin tıpkı Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt gibi fıstıkla anılmaya başlayacak.

Mardin Ovası’nda 20 bin dönümde 540 bin fıstık ağacı bunuyor. Başaklar diyarı olarak da adlandırılan Mardin’de çiftçiler, alternatif ürün olarak yetiştirilen Antep ve Siirt fıstığının hasadına başladı.

“Fıstık Köyü”

Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal Bektaş Mahallesinde sabahın erken saatlerde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, ağaçlardaki salkımları kopararak fıstıkları topluyor. Fıstık Köyü olarak da anılan Bektaş Mahallesinde 100 bine yakın Antep ve Siirt fıstığı ağacı bulunuyor.

54 yıl önce akrabaları Abdulkadir Yiğit’in diktiği fidanla Bektaş Köyünde fıstık üretiminin başladığını  belirten Abdulkadir Yiğit, köylerinde şimdi iki fıstık üretim tesisinin olduğunu kaydeden yiğit, “Bizim köyün ismi fıstık köyü olarak geçiyor. Köyümüzde 100 bin civarında fıstık ağacı var. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde çalışan bir amcamızın teşvikiyle köyde fıstık üretimi başladı. Şuan fabrikamız da var.” açıklamasını yaptı.

Verimden memnun olduklarını vurgulayan Yiğit, “Bu sene verimi geçen senelere göre daha fazla. Boşu biraz fazla oda bu sene sıcaklık fazla geldi ondan oluyor. Vallahi fıstıkları tavsiye ederim. Fıstığın ne masrafı var ve verimi çok hem de kazancı fazladır. Ama fiyatı bu sene iyi değil.  Tüccar geliyor Antep fıstığını 220 liraya almak istiyor. Verim iyi ama fiyat düşük.” dedi.

Mardin Fıstık Üreticileri Derneği Başkanı Hüseyin Kahraman, “Mardin bölgesinde 20 bin dönüme yakın fıstık arazisi bulunmaktadır bu da  540 bin ağaca tekabül  eder” açıklamasını yaptı. Bizim Mezopotamya bölgesinde çok verimli bir araziye sahibiz. Çok güzel verimler alıyoruz. Antep ve Siirt ile karşılaştırdığımızda bizim onlardan eksik bir yanımız yok. Daha güzel verimler de alabiliyoruz. Zamanla Şanlıurfa, Siirt ve Gaziantep gibi çok büyük dekarlar dikeceğimize inanıyoruz” diye konuştu. Çiftçilere de seslenen Kahraman, “Çiftçilerimize fıstık dikimini tavsiye ediyoruz. Çünkü girdisi düşük, verimi yüksek bir üründür. Bölgemizde özellikle susuzluğa çok dayanıklı olan bıttımı tavsiye ediyorum. Siirt , Antep anacı var ömürleri 80 ile 100 yıl. Ama bıttım anacı 400 yıl yaşıyor ve susuzluğa karşı çok dayanıklı.” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —