Avrupa Birliği, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Dünya Bankası koordinasyonuyla yürütülmekte olan Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum (SEECO) Projesi, Türkiye’deki hedef bölgelerde yaşayan misafir ve ev sahibi topluluklardaki kadın ve gençlerin geçim kaynakları fırsatlarını iyileştirmeyi hedefleyen bir projedir. Proje, sosyal girişimciliği ve yerel topluluklara hizmet sağlayan yerel kurumları destekleyerek, kadınların ve gençlerin ekonomik faaliyetlere katılmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
SEECO 2B Alt Bileşeni kapsamında yerel halk ve geçici koruma altında olan kadınların çeşitli eğitimler alacakları, istihdam edilecekleri yemek ve pastacılık atölyesi kurulması amacıyla Dicle Kalkınma Ajansı ve Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesi” projesine imza atıldı.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Atölyesi Projesi, geçici koruma altındaki gençler/kadınlar ile ev sahibi topluluklardan gençler/kadınlar arasında sosyal ve kültürel uyum sağlayacak etkinlikleri desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Genç Ofis binası içerisinde Gastronomi ve Mutfak sanatları Atölyesi kurulacaktır. Atölyede geçici koruma altında ve yerel halktan olan kadınların çeşitli eğitimler almaları sağlanacak, aynı zamanda istihdam edilecekleri yemek ve pastacılık atölyesi kurulacaktır. Ayrıca proje kapsamında kooperatifçilik eğitimi verilen kadın katılımcılardan oluşacak olan bir kadın kooperatifi kurulacaktır. Kooparatif aracılığıyla üretilecek olan yemek ve pastaların yerinde satışı yapılabileceği gibi kurumlara satışı da yapılarak elde edilecek gelir, kadın üyelerinin istihdamında ve sosyal sorumluluk projelerinde kullanılarak sürdürülebilir bir proje ve kooperatifçilik örneği ortaya çıkarılacaktır. Ağırlıklı olarak Mardin mutfağına ait yöresel tatlar üzerinden yemeklerin ve tatlıların eğitimi ve yapımı üzerinden ilerlenecektir. Yemek atölyesi kapsamında başlıca kaburga dolması, kibe, işkembe dolması, sembusek, ırok, soğan kebabı gibi yemekler yapılacaktır. Pastacılık atölyesi kapsamında ise kiliçe, Süryani çöreği, harire gibi çeşitler yapılacaktır.
Proje ile ilimizde bulunan gençlerin gastronomi ve mutfak sanatları becerilerine yönelik bilgi ve beceri sağlayıcı örnek bir merkezin kurulması, bu yolla gastronomi sektöründe kadın girişimciliğin özendirilmesi, çeşitli sosyal aktivite ve etkinliklerle gıda alanında profesyonel, bilinçli bir sosyal kültür ve uyumun sağlanabilecektir.