Mardin'de sezonun ilk buğday hasadı kuraklık gölgesinde başladı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kurak bir sezonun ardından ilk buğday hasadı yaklaşık bir ay erken başladı. 30 dönümden 2 ton ürün alabilen çiftçi mahsülün kilogramını 2.300 liradan sattı.

Ekonomi 10.05.2021 08:57:48 0
Mardin

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen hububat merkezlerinden biri olan Mardin Ovasında buğday hasadına kuraklık gölgesinde başlanıldı. Kızıltepe ilçesine bağlı Dügürg köyünde İsmail Didim 30 dönümde 2 ton buğday elde etti. Geçen yıla göre çok büyük bir verim düşüklüğü yaşanıldı. Çiftçi Didin, mahsülünü Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde müzayede yapılmadığı için ambar başında sattı. İlk mahsül olduğu için kilogramı 2,300 liraya alıcı buldu. 

30 dönümden 2 ton ürün elde etti

Ekilen buğdayın tohumunu bile çıkarmadığını ifade eden Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Busene ilk buğday hasadı bugün yapıldı. Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Dügürg köyünde İsmail Didin tarafından 30 dönümde kasım ayında buğdayı ekmişti. 2 ton civarı geldi. Bu 30 dönüme ektiği tohum bile değildir” dedi.

Fiyatı da normalde değerine göre kurak alanda ekilen buğday 2 bin ile 2,150 lira arası bir fiyat değeri vardır. Fakat ilk mahsül olması itibariyle biz her sene ilk çiftçimize katkı olsun diye sembolik bir fiyat veriyoruz. Tüccarımız İzzettin Denktaş, 2,300 lira fiyat yazdı. Biz pazarlık etmiyoruz. Daima çiftçilerimizin gönlü hoş olsun diye ilk mahsüle fiyat yüksek yazıyoruz. Şuanda piyasanın fiyatı bu değildir” diye konuştu.

“1975 yılında GAP’ın temeli atıldı Bir türlü bu sulama kanalları gelmedi”

Öter şunları söyledi: Bu sene Mardin ovamızda yaklaşık yüzde 30 ile 40 arası verim kaybı olur. Bu verim kaybı sadece Mardin çiftçisinin ve Mardin halkının değil, 84 milyonun milli serveti kayboluyor. Kuraklık Allah2ın takdiridir kimsenin ona diyeceği bir şey yok.  Ama Mardin ovamız Dicle ve Fırat’ın  ortasında  ama kuraklık yaşıyoruz. 1975 yılında GAP’ın temeli atıldı Bir türlü bu sulama kanalları gelmedi.  Çukurova’da sulama yapan çiftçilere cazibe sulama kapsamında suladığı dönüm başına 100 lira veriyor. Bizim çiftçide elektrik pahalı olduğu için dönüm başına 1000 liradan aşağı değil. Yani Mardin çiftçisi Çukurova çiftçisine göre elektriğe 10 kat daha pahalı sulama ücreti veriyor.

GAP faaliyete girinceye kadar Mardin çiftçisine elektriğin daha ucuz verilmesi gerektiğini kaydeden Öter, “Yetkililer biran önce Mardin çiftçisine de Çukurova çiftçisi gibi elektrik vermeli. Dönüme 1000 lira ödediğin zaman zaten dönümden bu kadar gelir elde etmiyor ki.  Çiftçi bu sefer ödeyemiyor. Bir de bu yetmiyormuş gibi bir de TRT katkı payıdır. Çiftçi vergi mükellefi değildir. Sonuçta fatura çiftçiye çıkıyor.

Mardin’de sezonun ilk mahsül buğdayını üreten çiftçi İsmail Didin, “Kasım ayında ektiğim 30 dönümlük buğdayımı mayıs ayında biçmiş oldum. Yaklaşık 2 ton verim aldım. Bu yıl kurak geçti. En büyük temennim seneye inşallah yağmur yağmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bölgede büyük verim kaybı yaşayan çiftçilerin tek ümidi şimdi de  sulu arazilerde.