Mardin’de 2021 sezonun ilk mercimek hasadı kuraklık gölgesinde yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen hububat merkezlerinden Mardin’de kımızı mercimek hasadına bu sene kuraklık sebebiyle yaklaşık bir ay daha erken başlanıldı.

Ekonomi 27.04.2021 11:19:00 0
Mardin’de 2021 sezonun ilk mercimek hasadı kuraklık gölgesinde yapıldı

Derik’e başlı Konuk (Remokê) köyünde çiftçi Mahmut Karayel tarafından 60 dönümde bin 500 kilogram mercimek hasadı yapıldı. Mercimek tohumunu dahi çıkaramadığı için pazara getirilmedi.

“Verim kaybı yüzde 90”

Hasat ile ilgili konuşan Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, kuraklık yüzünden yüzde 90 verim kaybının yaşanıldığını söyledi. Öter, “Burası Mardin Derik İlçemize Bağlı Konuk köyü (Remokê) iklim ve coğrafi konum itibariyle her sene ilk kırmızı mercimek ve arpa hasadı mayıs ayı ortalarında bu köyümüzde yapılıyor. Bu sene Mardin ovamız ve bölgemizin aşırı kurak geçmesi ve kuru tarımın kurumuş olması münasebetiyle 26 Nisan tarihlerinde bu gün çiftçimiz Sayın Mahmut Karayel tarafından 60 dönümden 1500 Kg. kırmızı mercimek hasadı yapılmış. Normal şartlarda 60 dönemden aynı köyde her sene ortalama 12000 ton verim alınırdı. Bu durumda Kuru tarımda bu sene en iyisi % 90 kayıp söz konusudur. Çiftcimiz Sayın Mahmut Karayel’in 60 dönümden hasat ettiği 1500 kg. tohumuna yetmediği için pazara getirmemiştir. Mardin ve bölgemizin tüm umudu bu sene sulu tarımda kalmıştır. Allah cefakar çiftçilerimizin yardımcısı olsun inşallah.” dedi.