Mardinli Psikolog Nalin Kılıç çocuk yaşta nişanlandırmaya tepki gösterdi

HABER MERKEZİ

Gündem 17.10.2023 08:51:28 0
Mardinli Psikolog Nalin Kılıç çocuk yaşta nişanlandırmaya tepki gösterdi

Türk Psikologlar Derneği Mardin İl Temsilciliği Psikolog Nalin Kılıç, Kızıltepe’de 8 yaşındaki kız çocuğu ve 9 yaşındaki amcasının oğluyla evlendirilmesine tepki gösterdi. Kılıç, “18 yaşına ulaşmayan reşit olmamış bir kişiyle cinsel nitelikteki eylemler cinsel istismar olarak değerlendirilir ve cezaya tabidir. Erken yaşta yapılan bu eylemler çocuğun çocukluk hakkını elinden alır.” dedi.

Mardin Valiliğinden dün yapılan açıklamada, Kızıltepe’de yaşanan ve bazı basın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında yer alan “küçük yaşta nişanlandırma” konulu haberler ve paylaşımlarla ilgili olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğüne ivedilikle konunun araştırılması talimatı verildiği bildirildi.

Söz konusu çocuklara yönelik geçici tedbir kararı alındığı ifade edilen açıklamada, “Çocuklarımız koruma altına alınmıştır. Konuyla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturma devam etmektedir.” denildi.

 

Konuya ilişkin Türk Psikologlar Derneği Mardin İl Temsilciliği Psikolog Nalin Kılıç, bir açıklama yaptı. Kılıç,  “Mardin’de 8 yaşındaki kız çocuğu ile 9 yaşındaki amcasının oğlu için yapılan nişan töreni haberi tarafımızca incelenmiş olup, ne yazık ki doğrulanmıştır. Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1 inci maddesi ile 18 yaşına kadar olan her birey çocuk sayılmıştır.” dedi.

“Türk Medeni Kanununa göre yasal evlilik yaşı 18 olup, Yasal yaşın (18) altındaki çocuklarla evlilik yasa dışıdır.” diyen Kılıç,  sözlerini şöyle sürdürdü: “18 yaşına ulaşmayan reşit olmamış bir kişiyle cinsel nitelikteki eylemler cinsel istismar olarak değerlendirilir ve cezaya tabidir. Erken yaşta yapılan bu eylemler çocuğun çocukluk hakkını elinden alır. Kız ve erkek çocuklarının, başarılı yetişkinler, eşler ve ebeveynler olarak büyümelerini engeller. Bu uygulamalar çocukların olağan eğitim ve istihdam imkânlarına erişimi engelleyicidir. Töresel uygulamaların ağırlıklı olarak sosyo-kültürel hayatı yönlendirdiği bölgelerde fiziksel ve psikolojik açıdan evliliğe uygun olmayan çocuklara kendi istekleri dışında aileleri tarafından nişan, evlilik gibi törenler düzenlenerek, daha çocukluğunu yaşayamadan evlenen ve hatta ebeveynlik sorumluluğu ile yüzleşen çocuklar psikolojik olarak yıpranmaktadır.

Evlilik için temel şartlardan biri psikolojik ve fiziksel olgunluktur. Fiziksel olgunluğa erken yaşta erişmiş bir çocuğun psikolojik olgunluğu dikkate alınmamakta, evliliğe ne derece müsait olduğu önemsenmemektedir. Erken yaşta düzenlenen bu törenler ve evliliğe zorlanan çocukların çoğu ömür boyu sürebilen çeşitli fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar yaşarlar.

Bu noktada, tüm toplumumuzu çocuk haklarını koruma ve çocuk istismarının önlenmesi konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çocuklarımızın masumiyetlerin ve haklarının korunması, toplum olarak hepimize düşen bir sorumluluktur. Eğitim kurumları, aileler ve sivil toplum kuruluşları olarak el ele vererek, çocukların mutlu, sağlıklı, güvende ve özgür bir çocukluk geçirebilecekleri bir ortamı sağlamalıyız.
Türk Psikologlar Derneği Mardin İl Temsilciliği olarak, çocuk haklarının korunmasını ve geliştirilmesini her zaman önemsiyor ve destekliyoruz. Yaşanan olaydan son derece üzüntü duyduğumuzu belirterek bu tarz olayların yaşanmaması adına toplumsal farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmak, onların sağlıklı bir şekilde yetişmelerine olanak tanımak, toplumumuzun en değerli varlığını korumak adına birlikte hareket etmek gerektiğini unutmamalıyız. Türk Psikologlar Derneği Mardin il temsilciliği olarak, bu tür durumların yaşanmasını önlemek adına Mardin’deki psikologlarımız, psikososyal destek sağlamak için ellerinden geleni
yapacaklardır. Yaşanan olayla ilgili adli süreçlerin de takipçisi olacağız.”