Medeniyetlerin buluştuğu yer: Mardin

Farklı inanç, kültür ve kimliklerin bir arada yaşadığı tarihi Kuzey Mezopotamya kenti Mardin;

Yaşam 25.03.2023 09:03:31 0
Medeniyetlerin buluştuğu yer: Mardin

Farklı inanç, kültür ve kimliklerin bir arada yaşadığı tarihi Kuzey Mezopotamya kenti Mardin’de. Buram buram tarih kokan şehirde sizleri kısa bir tura çıkaralım mı?

 

◊ Deyrulzafaran Manastırı:

1932’ye kadar, 639 yıl boyunca tüm dünya Süryani Ortodoks cemaatinin patriklik makamı olan, 4’üncü yüzyıldan kalma bir yapı. Diyarbakır ve Mardin’in günümüzdeki metropolitliği. 

◊ Kasımiye Medresesi:

Yapımına Artuklular tarafından başlanan ve 16’ncı yüzyılda Akkoyunlular tarafından tamamlanan abidevi İslam dönemi eseri.

◊ Dara Antik Kenti:

Roma dönemine ait garnizon kenti. Nekropol alanı ve sarnıcı oldukça ilgi çekici.

◊ Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi ve Mardin Arkeoloji Müzesi:

Mardin kentinin tarihsel ve kültürel mirasına ışık tutan iki önemli müze. 

◊ Ulu Cami:

Mardin’in en eski ve büyük camisi. Minaresi kentin sembollerinden. (Gittiğinizde cami içindeki fotoğraf noktalarında fotoğraf çekmeyi unutmayın.) 

◊ Kırklar Kilisesi:

Mardin-Artuklu’da, Süryani Ortodoks cemaatinin ibadetini gerçekleştirdiği merkezi kilise. 

◊ Midyat:

Süryanilerin anavatanı olan Turabdin bölgesinin merkezi konumundaki önemli yerleşim yeri. (Çarşısından kendinize yöresel eşarplardan almayı, Artukbey dükkanından dibek kahvesini ve meşhur bıttım sabununu edinmeyi unutmayın.)

◊ Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur):

Turabdin bölgesinin metropolitliğini yürüten, bölgenin en önemli Süryani Ortodoks manastırlarından biri. İçeride rehberlik yapan genç Süryani arkadaşlardan manastırın tarihçesini dinleyin.

◊ Şabo Konağı (Devlet Konuk Evi):

19’uncu yüzyılda yapılmış olmasına rağmen üstün mimarisi sebebiyle yoğun ilgi gören konak, eski bir Süryani aileye ait ve bugün kaymakamlık himayesinde. Konak, film ve dizi çekimlerinde oldukça revaçta.

◊ Kiwax/Mağara Ezidi Köyü:

Midyat-İdil yolu üzerinde bulunan terk edilmiş bir köy. Ezidi mimarisi ile yapılan mezarlık bölümü ilgi çekici. Terk edilmiş olsa da huzur veren bir havası var.

◊ Savur İlçesi:

Küçük veya minyatür Mardin olarak da bilinen bu ilçe aynı zamanda barındırdığı konaklarla tarihsel kayıtlarda “Beyler Diyarı” olarak da geçer.

Burası Osmanlı döneminin önemli sebze-meyve depolarındanmış.

◊ Qıllit (Kıllıt)/Dereiçi Süryani Köyü:

Dünyada köy yerleşiminde nadir olarak görülebilecek bir üçlemeye sahip: Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliselerini iç içe görebileceğiniz bir yer.


Anahtar Kelimeler: medeniyetlerin buluştuğu yer: mardin