Midyat İlçesinde Tarihi Sokak ve Çarşılarda Başlatılan Yenileme Çalışmaları Tamamlandı

Midyat ilçesi kentsel sit alanı içerisinde yer alan tarihi sokak ve çarşılarda başlatılan Cephe İyileştirme ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi tamamlandı.

Gündem 23.06.2023 12:35:36 0
 Midyat İlçesinde Tarihi Sokak ve Çarşılarda Başlatılan Yenileme Çalışmaları Tamamlandı

Mardin Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, Midyat ilçesi, kentsel sit alanı içerisinde yer alan bölge halkı ve şehri ziyaret eden misafirler açısından önemli uğrak mekanlarında olan tarihi sokak ve çarşılarda, onarım, cephe bütünlüğünün sağlanması amacıyla başlatılan Cephe İyileştirme ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi çalışmaları tamamlandı.

İlçede yapılan restorasyon çalışmaları Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun görüldüğü şekilde bitirildi. Midyat-Estel kentsel sit alanı içerisinde Ortaçarşı Mahallesinde 4200 metre sokak aksı ile Akçakaya- Işıklar Mahallelerinde 1800 metre sokak aksında bulunan cephelerde geleneksel dokuya aykırı duvar, sıva, derz, doğramalar sökülüp, yerine kent dokusuna ve restorasyon projesine uygun duvar, derz ve doğramalar yapıldı.

-Tarihi Çarşılar Ekonomiye Kazandırıldı

Eski Midyat Kentsel sit alanı içerisinde bulunan ve ticaret faaliyetleri durmuş şekilde atıl durumdaki tarihi yüz yıllara dayanan 3 çarşının yeniden canlandırılması ve turizme kazandırılması için yenileme çalışmaları yapıldı. Kent dokusuna uygun derz, ahşap kepenk ve camekan imalatları bitirildi.

Proje kapsamında; 6000 metre sokak cephe aksında 14.200 metrekare cephe yüzeyi, 146 kapı yenilendi, 34 ahşap kepenk, 129 pencere, 10 otomatik kepenk yenilendi.