Tarih: 09.07.2024 09:40

Müslümoğlu: Planlı kesintiler hak ihlalidir!

Facebook Twitter Linked-in

Mardin’de ve bölge illerinde özellikle yaz aylarında uygulamaya konulan planlı elektrik kesintilerine tarım üreticilerinden tepkiler artıyor. Başkan Mehmet Hanifi Müslümoğlu, Uygulanan kesintilerin hukuki boyutuyla değerlendirildiğinde borcu olanın da olmayanında tarımsal veya mesken aboneliği ayrımı gözetmeksizin bütün bir bölge insanının yaz sıcağında elektriksiz bırakılmasının ne yasal ne de insanı anlamda hiçbir dayanağının olmadığına işaret etti.Başkan Müslümoğlu  “Ahlaki boyutuyla değerlendirecek olursak sadece karını maksimize etmek gayesiyle günlük 45 dereceyi bulan yaz günlerinde çocukları yaşlıları yatağa bağlı hasta insanları hiç bir şekilde düşünmeden enerjinin kapatılması ahlaki olmadığı gibi insani ve vicdani de değildir. Hal böyle iken DEDAŞ bir taraftan hukuku hiçe saydığı gibi diğer taraftan toplumsal hassasiyetleri ve mağduriyetleri yok saymaktadır. Bu bağlamda DEDAŞ derhal bu yanlış ve keyfi uygulamaya son vermelidir.” dedi.

8-10 SAAT KESİNTİ HAK İHLALİDİR

Başkan Müslümoğlu, Çiftçilerin hakkını hukukunu yasal ve hukuki çerçevede savunacaklarının sözlerini ekleyerek, Çiftçinin dün de yanında durdukları gibi bugün de yanında durarak seslerine ses olmaya devam edeceklerini söyledi. Müslümoğlu, “Mardin başta olmak üzere Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak bu altı tane Büyük tarım şehirlerin tarım üretimin yoğun olduğu bölgelerde 30.haziran 2013 yıllında beri çözüme kavuşturmayan ve sorun bitmek bilmeyen bir DEDAŞ yetkilileri ile karşı karşıyayız. 45 derece sıcaklıkta günlük 8/10 saat elektrik enerjisi kesinti insan hukukuna, insan haklarına aykırı bir kesintidir. Anayasanın.1.maddesi devletin vatandaşına insanca, yaşama şartlarına uygun bir hayat temin etmek zorundadır. Elektrik enerjisi insan yaşamı temel ihtiyaçlarında bir tanesidir. “şeklinde konuştu.

DEDAŞ KONUSUNDA ANKARA NEDEN SESSİZ KALIYOR?Müslümoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet yetkililerden bölgede DEDAŞ’ı denetleyecek bir ekip gönderilmesine talep ediyoruz. Bu elektrik enerjisi sorunu çözülmesini istiyoruz artık. 11 yıldır bitmek bilmeyen DEDAŞ sorun acaba Ankara neden bu konu hakkında sesiz, sedasız, duyarsız kalıyor? Gerçekten akıllara durgunluk veriyor. Bu kadar duyarsız bir millet olmamalıyız. yetkililerin biraz olsun bizleri duymalarını ve çözüm üretilmesini istiyoruz.  DEDAŞ’ın borç ve kaçak kullanımları bahane ederek halkın üzerinde 45 derece sıcaklıkta günlük 8/10 saat Elektrik enerji kesintiler insani ve hukuku değildir. Ayıptır, günahtır yapmayınız bu halkın yakasında düşsün artık. DEDAŞ’ın Borç ve kaçak iddia. ettiği gibi varsa adil ve hakkaniyet çerçevesinde makul rakamlarla oluşturulacak vatandaşın ödeyebilecek bir şekilde alacağı çiftçilerden yasal yolda tahsiline gidebilir.”

MISIR ÜRETİMİ ENGELLENİYOR MU?

Başkan Müslümoğlu, “Çiftçiler kendi imkanları ile topraklarında üretim yapmak istiyor. Geçimini sağlamaya çalışmak ve evine ekmek götürmek için bunu da çok görenler var.  Çiftçilerin sorunlarını tüm platformlarda çiftçinin hakkını ve  hukukunu yasal ve hukuk çerçevesinde savunacağız. Çiftçinin yanında duracağız ve ses olmaya devam edeceğiz. Mısır ürünü bilim insanlarının araştırmalarına en çok konu olan tarım ürünlerinden birisidir. Artan dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılayabilmek sürdürülebilir bir gelecek için bilim insanları mısırda verim ve kaliteyi artıran çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda mısırdan; bitkisel gıda bileşenleri biyoyakıtlar biyoçözünür ve %100 geri dönüştürülebilir ürünler geliştirilmişti. Bu nedenle de mısır üretimi, tüm dünyada hızla gelişmiştir. Ülkemizde neden üretim yapılmasın.” diye sordu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —