Okulu olmayan mezranın öğrencileri uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de uzak kaldı

Mardin’in Kızıltepe İlçesine bağlı Akçapınar köyünün 35 haneli Aşağı Çimenli mezrasında yaşayan çocuklar uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de uzak kaldılar.

Eğitim 22.02.2021 09:57:00 0
Okulu olmayan mezranın öğrencileri uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de uzak kaldı

Mardin’in Kızıltepe İlçesine bağlı Akçapınar köyünün 35 haneli Aşağı Çimenli mezrasında yaşayan çocuklar uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de uzak kaldılar. Mezralarında okul olmadığı için taşıma sistemiyle 20 kilometre uzaklıkta olan  Kızıltepe merkezde eğitim gören öğrenciler köylerine ilk ve ortaokul istiyor.

Kızıltepe Aşağı Çimenli mezrasında yaşayan yaklaşık 50 öğrenci pandemi sürecinden en çok olumsuz etkilenen öğrencilerin başında geliyor. Çünkü Aşağı Çimenli’de internet çekmediği için öğrenciler uzaktan eğitimden yararlanamadı. Köyün en yüksek tepesinde internet şebekesi arayan çocuklar çoğu kez EBA’ya giremiyor.  35 haneli köyde okul da olmadığı için yüz yüze kademeli eğitimden de faydalanamıyor.  Öğrenciler eğitim görmek için 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kızıltepe’ye gitmek mecburiyetinde. Öğrenci ve veliler bu sorunun çözülmesi için köylerine ilk ve ortaokul istiyor.

Pandemi sürecinde derslerinden geri kaldığını ifade eden Merve Erez, “Bizde şebek olmadığı için derslerden yararlanamıyoruz. Okul olmadığı için,  yüz yüze eğitim olmadığı için derslere katılamıyoruz. Hocalar ‘siz derslere katılamıyorsunuz’ diyor biz de hocalara şebeke yok nasıl katılacağız? Diyoruz. Şebeke olsun, bu kadarı da pes yani” dedi.

Zeynep Erez ise “ Köyün  uzaklığındaki tepeye geliyoruz. Bizim köyde lise ve ilk okul olmadığı için okula gidemiyoruz. Arkada gördüğünüz çocuklar da canlı derslerine giremiyor” diye konuştu.

Köy okullarında yüz yüze eğitimin başladığını hatırlatan Bedia Erez, “Yüz yüze eğitim başladı ama Bizim köyde yüz yüze eğitim başlamadı. Çünkü okul yok. Bizim çocuklar ilk okulu Kızıltepe’de okudukları için yüz yüze eğitim göremiyorlar.  Şebeke de çekmiyor, EBA’ya da giremiyorlar. Çok perişanlar. Köyümüze okul ve şebeke işitiyoruz” şeklinde konuştu.