Pazarcı esnafı sebze halini protesto ederek pazar kurmadı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde pazarcı esnafı, Kızıltepe Meyve ve Sebze Halinin ürüne ton başına 100 TL işçilik ve hammaliye ücreti getirmesi ve hale giril ve çıkış saatlerini protesto etmek için pazarı kurmadı.

Gündem 24.07.2024 12:22:41 0
Pazarcı esnafı sebze halini protesto ederek pazar kurmadı

Edinilen bilgiye göre, pazarcı esnafı, Kızıltepe Meyve ve Sebze Halinin ürüne ton başına 100 lira işçilik ve hammaliye ücretini pazarcı esnafından tahsil etmeye başladığı öğrenildi. Ayrıca hale giriş ve çıkış saatlerinde de değişikliğe gittiği belirtildi.

 

İşçilik ve hammaliye ücretini ödemek istemeyen pazarcı esnafı, Kızıltepe Cumhuriyet Mahallesi Otogar yerleşkesinde kurulan çarşamba pazarını bugün kurmadı.

Pazara gelen vatandaşlar, pazar tezgahlarının kurulmadığını görünce şaşkına dündü. Pazarcılar da pazar alanına araçlarını bırakarak gölgelik alanda oturmaya başladı.

Türkiye’nin her yerinde yapılan bir uygulama olduğunu belirten Kızıltepe Meyve ve Sebze Hali Derneği Başkanı Fırat Oral, “Pazarcı temsilcileriyle de görüştük. Konuda mutabık kaldık. Bazı pazarcı esnafı tezgahı açmadıysa vatandaşı mağdur etmişlerdir. Bu uygulama Türkiye’nin her yerinde Resmi olarak yapılan bir uygulamadır. Alıcıdan bütün haller kanunu itibariyle hal rüsumu alınır.” dedi.

Hal Rüsumunun Amacı Nedir?

5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa’nın 8. maddesi hal rüsumu konusunu düzenlemiştir. Anılan Kanunun yapmış olduğu tanıma göre Rüsum; kamu kurumlarında görülen hizmet ve giderlerin karşılığı olarak yalnız o işle ilgisi bulunan kişilerden alınan gelirdir. Kanuna göre Hal rüsumu: Malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden ödenen meblağdır, şeklinde düzenlenmiştir.