Proje Sistemi ile Ekonomik Kalkınma adlı konferansın ilk oturumu Mardin’de yapıldı

MKA Kalkınma ve Proje Ajansı tarafından yürütülmekte olan, Proje Sistemi ile Ekonomik Kalkınma kapsamında “ Üretime Dayalı Ekonomik Kalkınma Modeli” temalı konferans düzenlendi.

Gündem 22.06.2023 13:53:09 0
Proje Sistemi ile Ekonomik Kalkınma adlı konferansın ilk oturumu Mardin’de yapıldı

21 Haziran’da Mardin’de düzenlenen konferansa, Mardin bölgesindeki şirketleri temsilen  Askon Başkanı Bedran Şimşek, Müsiad yetkilileri, Tüsiad yetkilileri, Hububatçılar ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter ile Tarım ve Orman il Müdürlüğü yetkilileri, Artuklu Belediyesi yetkilileri, esnaf, çiftçi, kadın ve genç girişimciler ile konuşmacı olarak katılımcılarımıza bilgi veren MKA Proje Müdürü Uzm. Tahir Babat ve Ekonomist Dr. Ahmet Boz katıldı.

Konferansın açılışında MKA Kalkınma ve Proje Ajansının tanıtımı yapıldıktan sonra konferans konuşmacıların ve katılımcıların arasında soru ve cevap şeklinde devam etti.

Mardin ekonomisine büyük bir katkı sağlanacağı anlatılan konferansta bir çok sektörün temsilcileri hem sorunlarını hem de çözüm önerilerini dile getirerek güçlü bir katılım sağladılar. Günler öncesinden MKA Kalkınma ve Proje Ajansı Mardin Koordinatörü Rojbin Kalkan ve ekibi tüm iş dünyasını;  esnafları, iş adamlarını, sivil toplum kuruluşları, daire ve oda başkanları ile kamu kurumlarını ziyaret ederek davet ettiklerini bu konferansın Mardin ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacağını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “ bizler Mardin’de yoğun çalışmalar sonucunda şunu fark ettik ki henüz projelerden ve desteklerden haberi olmayan bir çok esnaf ve iş insanlarını gördük. Kısa bir süre içerisinde Mardin’in bu açığını kapatmayı ve projeler ile Mardin’in ekonomisini hak etmiş olduğu yere getirmeyi hedefliyoruz. Bugün yapmış olduğumuz konferans bizler için önemli olduğu kadar Mardin ekonomisi için de aynı şekilde büyük bir önem taşıyor. Kurum olarak bu önemi insanlarımıza doğru bir şekilde tanıtıp kendileri ile güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.


Program sonunda konferansın Mardin için önemli olduğunu  ve bu tarz konferansların halkımızı bilinçlendirmesi adına sık sık yapılması gerektiğini dile getiren Kızıltepe Hububatçılar ve Zahireciler Dernek Başkanı Mehmet Şerif Öter sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Mardin ilimizde MKA Kalkınma ve Proje Ajansı bir konferans düzenledi. Bu konferansın ana teması; burada kalkınma ajansları tarafından tarım sektörüne, turizm sektörüne, sanayi sektörüne verilen hibe desteklerinin sağlayacağı katkılar ile ilgili bilgi verildi. Ayrıca bir çok sektörün de bundan haberdar olmadığı veya bu hibelerden  yeterince faydalanmadığı ajans uzmanları tarafından anlatıldı. Kalkınma ajanslarının sağlamış olduğu destekler çok önemlidir. Başta tarım sektörü olmak üzere sanayiciler ve turizmcilerin bunlardan faydalanması gerekiyor. Bir memleketin kalkınması, o memlekette bulunan potansiyelin hayata geçirilmesiyle, bunu hayata geçirmesi için de devletin ve kamu kuruluşlarının sağladığı destekleri iyi değerlendirmek, istifade etmek gerekiyor. Maalesef bu konferansta ortaya çıktı ki Mardin olarak biz kalkınma ajanslarının sağladığı bu desteklerden yeterince istifade etmiyoruz, etmediğimiz için de kendi alanımızı büyütemiyoruz, geliştiremiyoruz. Bu konuda uzman ekipler ile bu sektöre başvurmamız gerekiyor ve bu desteklerden istifade etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Konferans ile ilgili açıklama yapan bir diğer isim ise MKA Kalkınma ve Proje Ajansı Müdürü ve Genel Koordinatörü Uzm. Tahir Babat açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Biz bugün Mardin’de proje sistemi ile üretime dayalı ekonomiyi kalkındırma konferansı düzenledik. Burada ki konferansımızın amacı; kamu kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, sanayi ve iş dünyasının yanı sıra genç ve kadın girişimcilerimize kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bir konferans düzenledik. Buradaki amaçlarımızdan birisi de bölgenin kalkınması çalışmasını üretime dayalı bir sistem ile geliştirmektir ve bizler burada MKA Kalkınma Ajansı proje birimi olarak buna dahil olduk. Bölgede yapacağımız çalışmalardan umut ediyorum ki Mardin bölgsinde bir refah kenti bir kalkınma modelinin ilk örneği olacağını düşünüyorum Tüm katılımcı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.