Tarih: 01.09.2023 14:56

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Mardin’de

Facebook Twitter Linked-in

Bakan Koca’yı, Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanında Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, Ak Parti Mardin Milletvekilleri Faruk Kılıç ve Muhammet Adak ile İl Protokolü karşıladı.

Havalimanından gelirken yol üzerinde Kızıltepe Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binası inşaatında incelemelerde bulunan Bakan Fahrettin Koca buradan Mardin Valiliğine geçti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Valilik Makam Odasında Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tuncay Akkoyun’dan kent genelinde gerçekleşen sağlık hizmetlerinin yanı sıra devam eden ve planlanan yatırımlar hakkında bilgiler aldı.

Daha sonra kameraların karşısına geçen Bakan Koca, burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak bir de açıklamada bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘’ Türkiye’nin dört bir yanında sağlık hizmetlerimizi daha ileri bir düzeye, daha nitelikli hale getirmek amacıyla şehir gezilerimize devam ediyoruz. Bugün, medeniyetler beşiği ve faklı kültürlerin zenginlikleriyle tanınmış şehrimiz, gözbebeğimiz Mardin’in misafiriyiz. Mardin insanıyla kucaklaşmak ve çabalarımızdan memnuniyetini bizzat kendisinden öğrenmek için buradayız.
Şehir gezilerimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz müzakereler, halkımızın öğrenme fırsatı bulduğumuz fikirleri, yaptığımız tespitler, bize yolumuzu aydınlatacak imkânlar sağlıyor.

Programımıza sayın valimiz Tuncay Akkoyun Beyi ziyaret ederek başladık. Şehirdeki sağlık hizmetleri ve bu hizmetlerden memnuniyet düzeyi hakkında değerlendirmelerde bulunduk.

Bir medeniyetler beşiği olan Mardin, bu özelliğini tıp alanında da göstermiştir. Medeniyet, insanı, her ihtiyacı karşısında üstün tutabilmek, bunun için kullanılan araçları mükemmel hale getirmek olarak tanımlanabildiğine göre, Mardin, tarihin en medeni şehirlerindendir.
Tarih, bin yıl önce bu topraklarda, insanı yüce tutan, insanlığın geleceğini insani değerlerde gören medeniyetin Anadolu’yu şifahanelerle donattığına, hangi inançtan ve etnik kökenden olduğuna bakmaksızın, ihtiyaç duyan her insana sağlık hizmeti sunduğuna şahit olmuştur. Bu medeniyet, bir benzetme yaparsak, hekim ruhlu bir medeniyetti. Bir hekimin, hastanın kim olduğuna bakmaması gibi, insanların arasında fark gözetmedi. Bu insan, endişelerine karşı güvence, derdine çare, hastalığına şifa olunacak bir insandır, dedi. Bizler birlikte, bu medeniyetin varisleriyiz. Birbirimize karşı hukukumuzun özü birbirimiz için var olmaktır.

Artukoğullarından Emuniddin Bey ve Artuklu hükümdarı Necmeddin İlgazi’nin Mardin’de inşa ettirdiği Emuniddin Bimaristanı, vatanımız Anadolu’nun ilk şifahanelerinden birisidir. Yapının ömrü bugüne yetişememiş olsa da, manevi mirası Mardin’e verdiğimiz hizmetlere ilham kaynağı oluyor.
İnsana, “insan ayırmadan, bir gözle” bakan hekimlik ruhu, sağlık hizmetlerimizin düsturu olmaya devam ediyor. Bütün varlık insanın yaşaması içindir. Salgın döneminde de tecrübe ettiğimiz gibi devletimiz bütün gücünü insanı için seferber etmiştir. Anadolu’yu çağımızın en modern sağlık imkânlarıyla donatan anlayış da bu anlayıştır. Salgını en az hasarla atlatan ülkelerden biri olmamız bu temele dayanmaktadır. Her insanın hayatına ona verilmiş biricik, yegâne hayat imkânı olarak bakılmayan devletlerde ne acı tablolar yaşandığını biliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlık alt yapımız “Önce insan, önce sağlık” anlayışı ile 22 yıllık istikrarlı bir büyüme ve modernleşme süreci yaşadı.
Türkiye’nin dört bir yanında dünyanın en modern sağlık tesislerini inşa ettik ve yenileriyle yolumuza devam ediyoruz. Anadolu’yu, Mardin’i 21. yüzyılın şifahaneleriyle donatıyoruz.

Halkımızın memnuniyetini kazanan sağlıkta değişim yolculuğumuzu, sağlıkta küresel güç olma hedefiyle sürdürüyoruz.
Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonu ile sağlık yatırımları, bilgi, teknoloji ve sağlık hizmeti üretimi noktasında bölgesel ve küresel koşullarda zirveyi hedefliyoruz.  

Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun, her şeyi insanın hizmetine sunan medeniyetimizden güç alarak, insan merkezli bir kalkınma anlayışıyla küresel başarılar hedeflediğini vurgulamak istiyorum.
Bu küresel hedefin meşruiyetini, sağlık hizmetlerini Türkiye’nin dört bir yanına eşit şekilde ulaştırarak sağladık.

85 Milyon insanımıza, adil, eşit ve kapsayıcı sağlık hizmeti sunma hedefi doğrultusunda çok önemli mesafeler kat ettik.
İşte bu noktada, Mardin ve bölge illerimiz açısından Ak Parti iktidarları döneminde sağlık alanında yaşanan en büyük değişim, bölgesel adaletsizliğin çok büyük ölçüde giderilmiş olmasıdır.
2002 yılından bugüne kadar her yıl insanımıza sunduğumuz sağlık hizmetlerindeki gelişimi ve değişimi ortaya koyan istatistikler yayınlıyoruz. 2002’de hastanelerimizin ortalama yaşı 49’du. 21. yüzyılın şifahaneleriyle sağlık tesislerimizin ortalama yaşını bugün 14’lere kadar düşürdük. Mardin’de ise sağlık tesislerinin ortalama yaşı 12’dir.

Nitelikli yatak sayısı 2002’de tüm sağlık kurumlarındaki yatak sayısının yüzde 6’sı kadarken, bugün toplam yatak sayısının yaklaşık 70’ine ulaşmıştır. Mardin ilimizde ise bu oran yüzde 86’yı bulmuştur.

2002 yılından bugüne baktığımızda hastaneye müracaat eden insanlarımızın aldığı hizmet oranı Ankara’da, İstanbul’da ne ise Mardin’de de aynıdır.
Yine, diş hekimine müracaat oranı, Muğla’da, İzmir’de ne ise Mardin’de de benzer oranda gerçekleşmektedir.

Tıbbi cihaz ve görüntüleme hizmetlerinden 112 acil hizmetlerine, aile hekimine düşen nüfus oranından insan kaynağı dağılımına kadar pek çok gösterge, bölgesel farklılıkların artık fark edilemez düzeye inmekte olduğunu gösteriyor.
Örneğin, nüfusça aşağı yukarı aynı bir Kuzey şehrimizin sağlık yatırımları ile Mardin’deki sağlık yatırımlarının yerlerini değiştirseniz, Mardin’dekileri oraya, oradakileri de Mardin’e taşısanız sonuç itibariyle pek bir fark göremezsiniz.
Dolayısıyla, sağlık hizmetlerine insanımızın adil erişimi konusundaki hassasiyetimizin en belirgin şekilde kendisini hissettirdiği bölgelerden birisinin Güneydoğu Anadolu olduğunu ifade etmek isterim.

Mardin’in yeterince dikkat konusu olmayan renkli kültürü ve farklı renkler arasında kurulan uyum gibi, Mardin’de ve çevre şehirlerimizde yapılan sağlık yatırımları da yeterince dikkat konusu olmuş değildir. İnsanlığın pek çok kültür mirasını yaşatan Mardin’e hayranlığımız, şehre bu dikkati sevgiyle harekete geçirebilir.

2002 yılından bugüne Mardin’de 10 hastane, 5 ek bina, 1 ADSM ve 21 birinci basamak sağlık merkezi olmak üzere toplam 37 sağlık tesisi inşa ettik.
Hastanelerimizin yatak kapasitesini 1.746’ya yükselttik.
Uzman doktor, doktor ve diğer sağlık çalışanı sayımızı 1.250’lerden 7 Bin 700’lere taşıdık.

Artuklu’daki 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanemizi ek hizmet binamızla 700 yatak kapasitesine ulaştırdık.

750 yataklı Mardin Şehir Hastanemizi en kısa sürede hizmete almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yine 110 yataklı Kızıltepe Devlet Hastanemizi, Nusaybin ve Midyat Ağız Diş Sağlığı Merkezlerimizi en kısa sürede Mardinli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Bu sağlık tesislerimiz de hizmete girdiğinde, Mardinlileri, bugünün değil, geleceğin sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak bir sağlık alt yapısına kavuşturmuş olacağız.

Mardin’i “Healt Türkiye” markasının simge şehirlerinden birisi yapmak için kararlı, hızlı adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Bunu Mardin’in insanıyla birlikte yapacağız.

Bugünkü programımız kapsamında hastanelerimizi ziyaret edeceğiz. Sağlık çalışanlarımızla, yerel paydaşlarımızla, halkımızla bir araya geleceğiz.’’




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —