Spor, Empati ve Sportmenlik

Freud ‘a göre Empati; Bireyin karşısındaki kişiyle özdeşim kurması ve bunun neticesinde onun duygularını, hislerini taklit etme yoluyla Empati kurulmasıdır.

Gündem 22.01.2022 11:08:10 0
Spor, Empati ve Sportmenlik


Sosyal bir varlık olan insanın, tek olarak yaşaması mümkün değildir. İnsanların sporda ve günlük hayatta birbirlerini anlayabilmesi ve karşısındakine geribildirimde bulunabilmesi için sağlıklı iletişim kurmak çok önemlidir. Bu yüzden iletişimde dinlemenin yanında Empati kurmak hem dinleyen hem de dinlenen için çok daha doyumlu bir iletişim ortaya çıkaracaktır.
Freud ‘a göre Empati; Bireyin karşısındaki kişiyle özdeşim kurması ve bunun neticesinde onun duygularını, hislerini taklit etme yoluyla Empati kurulmasıdır. 
Sportmenlik ise; kaybedebilen ya da kaybettiğinde olumsuz tepkiler vermeyen, rakibine iyilik, nezaket ve samimiyetle davranan, kendini kontrol ve güven olarak tanımlanabilir.
Günümüzde bütün spor müsabakalarında sportmenlik ya da sporcudan beklenen sportmence davranışları gördüğümüzde mutlu olmalıyız. Her takımın, sporcunun hedefi veya müsabakanın önemi tabi ki de vardır. Müsabakalardan önce teknik direktörlerin, yöneticilerin tutum ve davranışlarının yanında verdikleri demeçlere başta sporcusu olmak üzere taraftara örnek olmalıdırlar. Empati ve sportmence davranışa örnek vermek gerekirse, yakın zamanda oynanan Çaykur Rize-Altay maçında futbolcu Erhan arkadaşımızın bariz gol pozisyonunda olmasına rağmen rakip takımdan arkadaşının sakatlandığını görüp topu dışarı atması bütün dünyada yankı uyandırdı ve ayakta alkışlandı. Erhan arkadaşımızın bu davranışı, maçın mağlup ya da kazanılmasından daha çok konuşulduğu bu durum Empatinin tüm dünyada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
           
Müsabakaların sonuçları ne olursa olsun maçtan sonra Empati yapabilen sportmence davranış sergileyebilir. Şampiyonluğu kaybedebilirsin bir sonraki sezonda bir alt ligde de mücadele edebilirsin maçın önemi ne olursa olsun son düdükle beraber oyuncuların, teknik direktörlerin ve yöneticilerin birbirlerini tebrik veya teselli etmesinin temelinde Empati yatar…

Hep denedin, hep yenildin. Olsun.
Yine dene. Yine yenil. Daha iyi yenil…        
                                 Samuel BECKETT

KAYNAK: tuncayelik@gmail.com

                                                                                                                                                      


Anahtar Kelimeler: spor empati ve sportmenlik