Tarih: 23.08.2023 17:52

TKDK’ dan Mardinli Girişimcilere Yatırım Çağrısı

Facebook Twitter Linked-in


Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 16 Ağustos’ta Avrupa Birliği eş finansmanı ile yürütülen IPARD II Programı kapsamında 13. başvuru çağrı ilanı yayınlandı. 

Bu çağrı döneminde 
TKDK Mardin İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD II 13. Başvuru Çağrısı ile projelere % 60- % 80 arasında hibe desteği sağlanacaktır. IPARD II 13. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında ‘Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar’ ve ‘Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar’ a ilişkin ana tedbirleri kapsamındaki başvuruların kabul edileceği duyuruldu.  TKDK Mardin İl Koordinatörü Erdal ÇELİK, amaçlarının bu çağrı döneminden Mardinli yatırımcıları maksimum düzeyde faydalanmasını sağlamak olduğunu söyledi.


İl Koordinatörü; ÇELİK, IPARD II Programının On Üçüncü Proje Başvuru Çağrısı ile ilgili yaptığı açıklamada, Mardin’in hayvancılık, süt, et bakımından çok büyük potansiyele sahip olduğuna vurgu yaptı.  


“TÜM GİRİŞİMCİLERİMİZİ YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”


Uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Fonu’ndan, Mardin’in azami derecede faydalanabilmesi adına yoğun çaba harcadıklarına değinen Çelik, “Sektörde faaliyet gösteren ve yatırım planı olan herkesi İl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz, bu destekler yatırımcılarımız, ilimiz ve bölgemiz ekonomisinin gelişimi açısından çok önemli. Bunun için ilçelerimizi karış karış gezerek sahadayız, ilgili paydaşlarımızla işbirliği içerisindeyiz, TKDK aynı zamanda kadın ve genç yatırımcılara her zamanki gibi bu çağrıda da pozitif ayrımcılık uyguluyor. Tüm girişimcilerimizi yatırım yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. İl Koordinatörü ÇELİK; 13.Çağrı ilanı kapsamında destekleyeceğimiz sektörler;

1- Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101)
–Süt Üreten Tarımsal İşletmeler
–Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler
–Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler
–Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler
(Bu başlıklar altında yapılacak yatırımlara %60-%80 oranında hibe desteği ve yatırımcıların proje kapsamında yapacakları uygun harcamalarda KDV muafiyeti sağlanacaktır.)

2- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (103)
–Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
–Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
–Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
–Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
– Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

olduğunu belirterek, bu başlıklar altında yapılacak olan yatırımlara ise %50-%60 oranında hibe desteği verileceğini, aynı zamanda yatırımcıların proje kapsamında yapacakları uygun harcamalarda KDV muafiyetlerinin olacağını söyledi.

“YENİ ÜRETİM HATLARININ KURULUMUNU DESTEKLEYECEĞİZ”
Mardin’de TKDK desteğiyle AB standartlarında faaliyet gösteren işletmelerin sayısını artırma gayretinde olduklarını belirten Çelik, “Bu çağrı ile ilgili sektörlerde mevcut işletmelerin kapasite artışı-modernizasyonu için ihtiyaç duyulan yeni makine ekipmanların tedarikini, yeni üretim hatlarının kurulumunu destekleyeceğiz. İlaveten, işletmelerimizin artan elektrik maliyetlerini karşılamada öz-tüketim amaçlı GES yatırımlarını destekleyerek yenilenebilir enerji ile çözüm sunuyoruz. ÇELİK; bu çağrı döneminin yatırımcılarımız ve Mardin’imiz için bir fırsat olduğunu “belirtti.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DA DESTEKLENECEK
Ayrıca 13. Çağrı Dönemi’nde yalnıza makine ekipman yatırımlarının desteklenmesi kararlaştırılırken, tüm sektörlerde uygun harcamaların KDV muaf olduğu belirtilirken, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ana tedbirinde önceki çağrıdaki gibi sektörle ilgili makine ekipmanlara ek olarak frigorifik araçlar, süt toplama merkezleri için soğutma tanklı süt toplama araçları, süt işleme sektörü için süt tankerleri vb. araç alımları desteklenmeye devam edecek. Faydalanıcılar, uygun harcama olan araçlar için ÖTV, KDV gibi vergileri ödemeyecek. Ayrıca bu çağrı döneminde ilgili sektörlerde öz-tüketim amaçlı yenilenebilir enerji yatırımları da desteklenecek.

BAŞVURULAR 4 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
Mardin’in kalkınması adına büyük bir fırsat olan TKDK IPARD II 13. Başvuru Çağrı ilanının proje kabullerinin hayvancılık sektöründe Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) için başvurular 4 Eylül günü saat 09:00’dan itibaren kabul edilmeye başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi ise 26 Eylül saat 21:00’de kapatılacak. Başvuruların fiziki dosya olarak son teslim tarihiyse 28 Eylül saat 18:00 olarak açıklanırken, İşleme sektöründe ise Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103) için başvurular 18 Eylül günü saat 09:00’dan itibaren kabul edilecek. Online Proje Başvuru Sistemi 10 Ekim saat 21:00’de kapatılacak. Başvuruların fiziki dosyalarıysa 12 Ekim günü saat 18:00’e kadar devam edeceğini beyan eden Çelik, bu sebeple yatırım yapmak isteyenleri vakit kaybetmeden İl Koordinatörlüğümüze bilgi almaya davet ediyorum. Gelin ilimizi beraber kalkındıralım. Proje Başvuru Çağrı ilanının başta Mardin yatırımcıları olmak üzere tüm yatırımcılarımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.‘’ şeklinde konuştu. 
Yatırımcıların bilgi almak ve her türlü sorular için TKDK Mardin İl Koordinatörlüğüne gelmeleri veya 444 85 35 numaralı yardım masası hattına başvurmaları beklenmektedir." ifadelerine yer verildi. 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —