TMD’den Irak Kürt Federal Bölgesi sınır kapıları ile ilgili açıklama

Toplumsal Mutabakat Derneği Genel Başkanı Mahmut Şimşek ve yönetim kurulu üyeleri Irak Kürt Federal Bölgesi sınır kapıları ile ilgili açıklamalarda bulundular.

Gündem 10.12.2022 09:32:06 0
TMD’den Irak Kürt Federal Bölgesi sınır kapıları ile ilgili açıklama

Merkezi Diyarbakır’da olan Toplumsal Mutabakat Derneği (TMD) Genel Başkanı Mahmut Şimşek yönetim kurulu adına Irak Kürt Federal Bölgesi sınır kapıları ile ilgili açıklamalarda bulunarak Türkiye’den Irak Federal Bölgesine giden işçilere ve şirket yöneticilerine sağlanan 30 gün otomatik vize kolaylığının Federal Bölgeden Türkiye’ye gelenlere sağlanması çağrısında bulundu.

Kızıltepeli işadamı ve kanaat önderi GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici İş Adamları Derneği) Eski Başkanı ve GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa’nın kurucular kurulu üyesi olduğu Toplumsal Mutabakat Derneği TBMM bulunan siyasi parti genel başkanlarına, bölge milletvekillerine, bölgede bulunan siyasi parti il başkanlarına, Gümrük ve Ticaret Bakanı ile Dışişleri Bakanı’na, Diyarbakır’da bulunan Dışişleri Bakanı Büyük Elçisine Kürt Federal Bölgesine denk düşen sınır kapılarıyla ilgili bir çağrıda bulundu.

 

TMD yönetimi adına genel Başkan Mahmut Şimşek tarafından yapılan açıklamada, “Bir düşünce kuruluşu olan Toplumsal Mutabakat Derneğimiz, genelde TBMM çalışmalarınızı, özelde bütçe görüşmelerinde sizleri, illerde partilerinizi sivil demokrasi adına izliyoruz. Sizlere, güneydoğumuzda bulunan sınır kapılarıyla ilgili bir öneride bulunuyoruz. TBMM çatısı altında bir aradasınız. Aşağıda size sunduğumuz konuyu Gümrük ve Ticaret bakanıyla, Dışişleri Bakanıyla özel görüşme, genelge veya kanun teklifi şeklinde konuyu dile getirme çabanız bizi onurlandıracak, bölge insanımızı iş ve ekmek adına sevindirecektir.  

Irak Federal Bölgesinde şu anda Türkiyeli 45 bin taşeron işçimiz, 2 bin 750 şirketimiz bulunmaktadır. Türkiye’den Irak Federal Bölgesine giden bu işçilere ve şirket yöneticilerine, sınır kapısı girişinde Erbil hükümetince 30 gün otomatik vize verilerek kolaylık sağlanmaktadır. Ancak bizim vatandaşlarımızın Irak Federal Bölgesine giderken gördüğü kolaylığı, biz Federal Bölgeden gelenlere sağlamıyoruz. Aynı kolaylığı, yani 30 günlük otomatik vizesiz GİRİŞ imkanını bizde onlara sağlarsak; Güneydoğudaki bir kısım şehirlerimiz ticaret ve sağlık turizminde ticari bir canlılık kazanacaktır. Zira kuzey doğuda Azerbaycanlılara, batı da Kapıkuleden giriş yapan Bulgarlara bu haklar tanınmış ve bu nedenle sınır ticareti canlanmıştır. Irak Federal Bölge vatandaşlarının vizesiz pasaportla ülkemize girişine Gümrük ve Ticaret Bakanı ve Dış İşleri bakanı işbirliğiyle bu olurun verilmesini istiyoruz. Bu ortamın sağlanması halinde Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman illeri ticaret ve sağlık turizmi konularında çok güzel hamleler yapacağına inanıyoruz.

 

Özetle, Erbil’in bizim vatandaşlarımıza sağladığı vizesiz 30 günlük pasaportla giriş hakkının aynısını Ankara’nın da Federal Bölgeden gelen vatandaşlara sağlamasını istiyor, Toplumsal Mutabakat Derneği olarak bu konuda TBMM deki tüm partilerin çağrımızı sahiplenmelerini diliyoruz.  Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman’daki siyasi partilerin il başkanlarının iş, ekmek ve huzura katkı yapacağına inandığımız bu konuda öncelikle merkezlerini bilgilendirerek konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz.”dedi.