Tarih: 24.09.2022 22:12

TÜRKONFED ve TÜSİAD Mardin’de iş dünyasıyla bir araya geldi

Facebook Twitter Linked-in

TÜRKONFED ve TÜSİAD’ın ‘Anadolu Buluşmaları’nın ikinci etkinliği Mardin’de düzenlendi. DİCLESİFED ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, yüksek enflasyonun, iş dünyası ve hane halkları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Türkiye’nin önde gelen iş dünyası örgütleri TÜRKONFED ve TÜSİAD iş birliğiyle düzenlenen ve ilki geçtiğimiz Mart ayında Mersin’de yapılan ‘Anadolu Buluşmaları’nın ikinci toplantısı DİCLESİFED ev sahipliğinde Mardin’de gerçekleşti. Kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı buluşmada TÜRKONFED’in “Yeni Dönem, Yeni Ufuklar” vizyon belgesi ile TÜSİAD’ın “Yeni bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar” raporu iş insanları ile paylaşıldı.

Orhan Turan: “Ortak gelecek hayalimizin gündelik siyasal tartışmaların çok üzerinde bir değer olduğu konusunda uzlaşalım”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Hepimizin bildiği gibi ekonomimizde son dönemde önemli refah kaybı ve enflasyon artışı ile yüz yüzeyiz. Enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomi hiçbir paydaşa; ne hane halkına, ne reel kesime, ne de finans sektörüne fayda sağlar. Hane halkının alım gücündeki şiddetli düşüş, zamanla tüm ekonomiye sirayet eder. Büyümenin sağlıklı sürdürülemediği, oldukça uzun, zorlu ekonomik dönemlere sebep olur. Bu konuları doğru politikalarla doğru zamanda çözüp, enflasyon-kur-faiz sarmalından ekonomimizi çıkarmalıyız. Enerjimizi global ekonomide değişen sistemi anlamaya ve bu sisteme nasıl uyum sağlayacağımıza harcamalıyız” dedi.

Turan sözlerini şöyle sürdürdü; “Biliyoruz ki, bugünü kurtarırken kazanç saydıklarımız, aslında uzun vadede yarınlarımızı tüketir. Hepimizin, bugünün belirsizlikleri içinde günlük kazançlara değil, uzun vadeli çözümlere odaklanması gerekiyor. Ancak bu şekilde çocuklarımıza güzel bir yarın sağlayabiliriz. Önümüzdeki sene Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Türkiye, Anadolu’nun girişimci ruhu ve Atamızın gösterdiği hedefi kılavuz alarak yeni bir büyük atılım yapmaya hazırdır. Bunun için gerekli enerjiyi de içinde taşımaktadır. İnsanımızı umutlarıyla, müreffeh bir geleceğe taşıyacak bilgi birikimine ve araçlara sahibiz. Yeter ki, ortak gelecek hayalimizin gündelik siyasal tartışmaların çok üzerinde bir değer olduğu konusunda hep birlikte uzlaşalım.”

Süleyman Sönmez: “Yüksek enflasyon, yoksullaştıran bir büyüme yaratıyor”
Türkiye’nin öncelikli sorununun enflasyon olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleymen Sönmez, “Yüksek büyümenin toplumsal refah yaratması beklenirken, gelir dağılımında yaşanan adaletsizlik ülkemizin öncelikli sorununun enflasyon olduğunu gösteriyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir kalkınma sorunu olarak gördüğümüz yüksek enflasyon, yoksullaştıran bir büyüme yaratıyor. Sadece ekonomik değil toplumsal ve sosyal sorunlara da neden olan enflasyon, toplumun refah düzeyini aşağı çekerken, üretim çarklarında ciddi bir ivme kaybına yol açıyor” diye konuştu.

Hayat pahalılığı ve satın alma gücünde yaşanan azalmanın, ekonomik ve toplumsal anlamda çalışma barışı başta olmak üzere olumsuz sonuçlar yaratabileceğini hatırlatan Sönmez şunları söyledi; “Dünya, enflasyon ile ekonomi bilimi çerçevesinde mücadele ederken, ülkemiz maalesef uyguladığı yöntemler ile ciddi olarak ayrışıyor. Karar vericilerin artık daha aktif, akılcı, yaratıcı ve bilimsel politikalar üretmeleri kaçınılmaz görünüyor. Çoklu krizin etkilerinden ancak yeni ve yaratıcı politikalar ile çıkmak mümkün! Bunun için artan ekonomik, sosyal ve çevresel problemlere; yine çevresel, sosyal ve bireysel refah göstergelerini geliştirerek çözüm bulabiliriz. Her şeye rağmen umudumuzu kaybetme lüksümüz yok.”

Kemal Bilim: “Bölgemizde büyük işletmelerin açılmasını sağlamalıyız”
Bölgenin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, özellikle KOBİ’lerin kalifiye eleman konusunda güçlük çektiğini hatırlatan DİCLESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim, “Bugün yeni işletmeler ve iş yerleri faaliyet geçiyor. Daha önce bölgemizden büyükşehirlere giden insanlarımızın tersine göç ile geri dönmesini hızlandırmalıyız. Batı bölgelerimizde yaşadıkları tecrübeleri bölge insanımıza aktarmalarını ve büyük işletmelerin açılmasına öncülük etmelerini sağlamalıyız” açıklamasında bulundu.

Nasır Duyan: “Ulusal markaların Anadolu’ya yatırım yapmasını bekliyoruz”
Mardin’in ekonomik faaliyetleri hakkında bilgi veren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi, Mardin OSB Başkan Vekili Nasır Duyan ise “Her gelenin hayran kaldığı Mardin’de yıllık turist sayısı 2 milyonu geçti. Türkiye’nin en verimli topraklarından Mezopotamya Ovası üzerinde kurulan şehrimizin yüzölçümünün üçte biri ekilebilecek araziden oluşuyor ve bu arazi yılda iki ürün alınabilecek ender topraklar arasında yer alıyor. Diğer taraftan 6 bin kişinin istihdam edildiği OSB’de 220 firmanın üretim yapıyor. Bu firmalarımız özellikle son yıllarda ihracat atağına geçerek, şehrimizin ihracat hacminin 1 milyar dolara ulaşmasını sağladı. Ancak tüm bu olumlu tabloya rağmen giderek artan enerji, yakıt ve navlun maliyetleri sanayicilerimizin karşılayamacağı kadar yüksek bir hale gelirken, finansmana erişim neredeyse imkansızlaştı, bankalar ise kredi vermiyor” şeklinde konuştu. Nasır ayrıca, ulusal markaların Anadolu’ya yatırım yapmasına yönelik beklentilerini dile getirdi.

İş insanlarıyla fikir alışverişi
Açılış konuşmalarının ardından TÜSİAD’ın “Yeni bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar” raporunun detayları, raporun Proje Koordinatörü Hüsamettin Onanç tarafından paylaşıldı. Toplantıda ayrıca iş insanlarının görüşleri dinlendi ve fikir alışverişinde bulunuldu. TÜRKONFED ve TÜSİAD’ın Anadolu Buluşmaları, Mardin’in ardından farklı illerde devam edecek.

TÜRKONFED Hakkında:
Çatısı altında 30 federasyon ve 286 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83’ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır. İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Kuzey Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) üyesidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —