“Üniversite girişte başarıya doğru ve akademik uyum”

Psikolojik Danışman / Pedagog – Mustafa Kurtay bu hafta “Üniversite girişte başarıya doğru ve akademik uyum” başlığıyla köşe yazısını okuyucularımıza taşıdı.

Eğitim 28.07.2022 09:21:54 0
“Üniversite girişte başarıya doğru ve akademik uyum”

Şu anda bu köşe yazımı okuyan gençlerden hangileri doğup büyüdüğü şehirdeki üniversitelere tercih yapacak, kimileri bavulunu toplayıp başka kentin, kültürün, yolunu tutacak bilmiyorum ama siz sevgili üniversite adayları nerede olursanız olun, üniversite okumanın yaşamınız boyunca edineceğiniz bir çok deneyimden daha önemli ve öğretici olacağını biliyorum. Sınav maratonun ardından başarı sıralamanızın iyi veya kötü sonuçlar elde ederek atlatmış oldunuz. Şimdi üniversite tercih dönemi ve yerleşeceğiniz üniversitenin barınma , sosyal dokusu ve tercih yapacağınız kentin size katacak unsurlarını dikkate alacağınız ve araştırmanız gereken aşamaya geldiniz.
Tercih dönemi , hedeflediğiniz bölüme yerleşmek derken bu haftaki köşe yazımda yerleştikten sonra üniversite öğrencilerinin tecrübe ve deneyimlerle birlikte akademik uyumunu ele almak istedim.
Ben de bir zamanlar aynı heyecanları yaşadım, her yeni öğrencinin taşıdığı kaygıları taşıdım. 2016 yılından bu yana Atatürk Eğitim Fakültesinin kapısından bir Psikolojik Danışman adayı olarak girdiğimde aklımda bir çok soru merak tabiiki de hayallerim vardı bir çoğunu gerçekleştirdim .
Umarım sizlerde hayallerinizden de fazlasını gerçekleştiren gençler olur, başarı merdivenlerini rahatlıkla tırmanan ve ülkesine hizmet etmekten kendini alıkoyamayan gençler olursunuz .

ÜNİVERSİTE SÜRECİ VE AKADEMİK UYUM

Yükseköğretime geçiş bireyin yaşamında birçok değişikliği beraberinde getiren yeni bir dönemdir. Bu dönemde birey ne tam anlamıyla bir ergendir ne de yetişkin rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek olgunluğa ulaşmıştır. Bu süreç gençlere, kendilerini tanıma, kariyerlerini planlama, ekonomik kaynaklarını verimli bir şekilde kullanma, barınma ya da beslenme gibi temel ihtiyaçlarını bağımsız bir şekilde giderme, yeni bir eğitim sistemine, sosyal çevreye girme, bir arkadaş grubuna dâhil olma vs. gibi çeşitli sorumluluklar yüklemektedir. Üniversite yaşamı, öğrencilerin çeşitli stres durumlarıyla karşı karşıya kaldıkları ve bu durumlara özgü yeni problem çözme becerileri ya da davranışlar geliştirip deneyerek, bu durumlarla baş etmeye çalıştıkları bir süreç olarak değerlendirilebilir Bir sonraki evrede gelişim görevlerini tamamlayabilmek ve kendi hayatını kurabilmek adına bir hazırlık sürecine giren bireyin, evinden ve ailesinden ayrılarak yeni bir çevreye dâhil olması, hem heyecanlı hem de stresli bir sürecin başlangıcıdır.Her birey gelişimiyle paralel olarak belli yaşam dönemlerinden geçer ve her dönemin başlangıç evresinde adaptasyon güçlükleri yaşanabilir. Ergenlik, evlilik, işe başlama gibi üniversiteye başlama da kişinin hayatında önemli bir yaşam dönemidir. Her önemli yaşam dönemi gibi üniversitenin de getireceği yeni sorumluluklar, roller ve riskler vardır. Tüm bunlar kişinin fiziksel, ruhsal ve bilişsel bütünlüğünü koruyabilmesi için yeni koşullara uyum sağlama becerisini gerektirir.
Üniversiteye başlamak yeni rollere uyum sağlamanın yanı sıra bir de bireyin ailesinden, arkadaşlarından, yaşadığı şehir ve alışkanlıklarından ayrılması gerekliliğini gündeme getirebilir. Bu ihtimal ise bazı öğrencilerin yoğun ayrılık anksiyetesi yaşamasına ve üniversite seçimi yaparken bu kaygının etkisiyle tercih yapmasına neden olabilmektedir.

Oryantasyon sürecinde üniversite adaylarına öneriler ;

Kendinize zaman tanıyın : Size başlarda kaygılı gözüken durumlar bir süre sonra gündelik hayatınızın sıradan bir parçası olacak.

Duygularınızı fark edin ve kabullenin : Alıştığınız ortam ve düzenden ayrılıp yeni bir ortama gelmek başlarda kaygı verici olabilir. Duygularınızla başetmenin ve üniversite yaşamına uyum sağlamanın en önemli adımı sıkıntılarınızın kaynağının farkında olmaktır.

Ani kararlar vermeyin : Okulu bırakmak, eve geri dönmek gibi kararlarınızı hemen vermemeye çalışın. Kararlarınızı düşünerek ve mümkünse uzman birilerine danışarak almak, süreci daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır.

Sosyal faaliyetlere katılın : Öğrenci kulüpleri ile tanışmak, ilginizi çekecek kulüp aktivitelerine katılmak öğrenci hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Üniversite yaşamında deneyimli öğrenciler ile tanışmak ve bilgi alışverişinde bulunmak üniversite hayatınıza ve kişilerarası iletişim becerilerinize olumlu etkiler katacaktır.

Üniversitedeki hedeflerinizi düşünün : Ulaşılabilir hedefler koymak, kendi ilgi alanlarınızın ve becerilerinizin peşinden koşmak sizi daha ileriye taşıyacaktır.
Tercih yaparken bilgi, beceri ve yeteneklerinizle ölçüşen bölümleri tercih etmeyi ihmal etmeyin derim. Başkasının dayatmasına bakmadan sizi mutlu edecek ve gelecekte sizi ileriye taşıyacak bölüm tercih etmenizde fayda var.
Tüm öğrencilerimize muvaffakiyetler dilerim .