Yarım asırlık güvercin sevdasını kitaba sığdırdı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Güvercin Severler Derneği Başkanı Refik Akay, 7 yaşından beri taklacı güvercin besliyor

Yaşam 1.08.2022 12:55:47 0
Yarım asırlık güvercin sevdasını kitaba sığdırdı

 Akay, “Yediden Yetmişe Taklacı Güvercin Sevdası” isminde güvercinlerin karakteristik önemini anlatan 470 sayfalık bir kitap çıkardı. 

Kızıltepe’de yaşayan 63 yaşındaki Refik Akay 7 yaşından beri tam bir güvercin sevdalısı. 56 yıldan beridir taklacı güvercin yetiştiren Refik Akay, Kızıltepe’de kurduğu Güvercin Severler Derneğinde birçok güvercin severi tek çatı altında topladı.  Akay taklacı güvercinlerin genetik yapılarını ve karakteristik özelliklerini ele alan  “Yediden Yetmişe Taklacı Güvercin Sevdası” isminde bir kitap çıkardı. Akay, kitabı çıkarırken Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof Dr. Türker Savaş’tan da teknik destek aldı. Akay’ın kitap tanıtım ve imza gününe çok sayıda güvercin severler katıldı.

Yarım asırlık tecrübe kitaplaştı

Güvercin sevdasının babasından kalma olduğunu ifade eden Refik Akay, “Ben daha 7 yaşındayken babam tarafından evimizde güvercin besleniyordu. O vesileyle güvercinlerle ilişkim gelişmeye başladı” dedi.

Kitabının içeriğinden bahseden Akay, “Karakteristik özellikleri nedir bu kitabımda detaylı olarak anlattım. Bunun analizini yaptık. Tarihçesini yaptık, onun dışında teknik konulara değindim. Mesela çok rahat bir uçuş şekli varken bu güvercin kendini zora sokarak neden takla atar bunun genetik değişim ve gelişimini bu kitapta irdelemeye çalıştık. Dilimiz döndükçe anlatmak istedik” şeklinde konuştu.

Akay kitabı hazırlarken uzman görüşüne de başvurduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu çalışmayı Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof Dr. Türker Savaş’a danıştık. Kendisine çalışmayı attım. Bilimsel yönden eksikliği var mı diye. İncelemesini istedim. Bu konuda profesör dostumuz gerekli incelemeyi yaptıktan sonra bize döndü. Bu kitapta kendisine özgü bir önsöz de var”.