Ziraat Teknikeri Müslümoğlu’ndan yer fıstığı önerisi

Haber Merkezi

Gündem 17.10.2024 11:42:30 0
Ziraat Teknikeri Müslümoğlu’ndan yer fıstığı önerisi

Ziraat Teknikeri Hanefi Müslümoğlu, “Yerfıstığı çapa bitkisi olması nedeniyle yetişme süresi boyunca devamlı çapalanır ve toprak kabartılır. Dolayısıyla yabancı otlardan temizlenmiş, havalanmış bir toprak bıraktığından, iyi bir ekim nöbeti bitkisidir. Her türlü kültür bitkisiyle ekim nöbetine girebilir.” dedi.

Ziraat Teknikeri Müslümoğlu’n Mardinli çiftçilere alternatif ürünler hakkında bilgiler vermeye devam ediyor.  Yer fıstığı hakkında bilgiler veren Müslümoğlu, “Yer fıstığı baklagiller familyasından bir bitkidir. Tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir.” diye konuştu.

Müslümoğlu sözlerini şöyle sürdürdü “Bir baklagil bitkisi olması nedeniyle, diğer baklagillerde olduğu gibi köklerindeki nodozite (yumru) oluşturan bakteriler yardımıyla havanın serbest azotundan faydalanır. Aynı zamanda kendisinden sonra ekilecek bitkiye azot ve organik maddece zengin bir toprak bırakır.

Ayrıca iklim koşullarından dolayı ilimizde ikinci ürün olarak yetiştiriliyor olması diğer bir avantajdır. Yerfıstığı çapa bitkisi olması nedeniyle yetişme süresi boyunca devamlı çapalanır ve toprak kabartılır. Dolayısıyla yabancı otlardan temizlenmiş, havalanmış bir toprak bıraktığından, iyi bir ekim nöbeti bitkisidir. Her türlü kültür bitkisiyle ekim nöbetine girebilir. Mardin nın Nusaybin ve Kızıltepe İlçeleri köylerinde bu yıl birinci ve ikinci ürün olarak yer fıstığı ekilişi yapılmış ve yaptığımız incelemelerde bu ürünün artık alternatif bir ürün olarak Mardin’imizde  yetiştiriciliğinin yapılması mümkün olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle üreticilerimize bol ve kazançlı bir sezon diliyorum.”