Zirai ilaçlamada drone yaygınlaşıyor

Mardin Kızıltepe ilçesinde çiftçi ve üreticiler teknolojik çağa ayak uydurarak tarla ve bahçelerini daha kolay ve ekonomik olan drone ile ilaçlama yolunu tercih etmeye başladılar.

Gündem 21.06.2022 07:47:02 0
Zirai ilaçlamada drone yaygınlaşıyor

Dünyada değişen teknoloji ile birlikte hayatımızın birçok alanında ve meslekte kullanılmaya başlanan drone teknolojisi tarım alanında da yaygınlaşmaya başladı. Hem zaman hem ilaçtan tasarruf sağlayan drone ile ilaçlama çiftçinin ürününün zayi olmasını engellerken, eşit şekilde de ilaçlama yaparak ekonomik avantaj da sağlıyor.

Mardin ovasıyla birlikte Mezopotamya ovasında hububat, bakliyat, pamuk, bağ, bahçe ile meyve ve sebze tarla ve bahçe ilaçlamasıyla tarım üreticisinin daha rahat ettiğini söyleyen Badıllı Zirai ilaçlama şirketi yöneticileri Hayri Aslan ile Uğur Badıllı, Drone ile saatte 100 dönüm ilaçlama yaptıklarını bununda zaman tasarrufunun yan ısıra ilaç ve yakıt tasarrufu sağladığını ürün kaybını engellediği için ekonomik avantaj sağladığını belirtiler.

Drone Badıllı zirai ilaçlama şirketi yöneticileri Hayri Aslan ile Uğur Badıllı, hayatımıza giren drone ile ilaçlama sektörüne başlamadan önce Diyarbakır bilim ve havacılıktan eğitim aldıklarını, ardından milli eğitim sertifikası ve İHA eğitim eğitimi aldıklarına dikkat çekerek bu alanda işin ehli olduklarını belirttiler. Ziraat mühendisi bilgisi ve kontrolünde yaptıkları drone ilaçlama sayesinde Tarım üreticilerine hizmet verdiklerini söylediler.

Hayata geçirdikleri drone teknolojisiyle birlikte çiftçiye her anlamda avantaj sağladıklarını belirten Drone Badıllı yetkilileri, Drone sayesinde ilaçlama yaparken tekerlek izine ve tekerlek altında ezilen ürüne son verdiklerini, normal ilaçlamada kullanılan akaryakıta son verdiklerini, eşit dağılımlı ve santimetrik ilaçlama ile tam ilaçlama nedeniyle ürün kaybına son verdiklerini, günde 15 bin dönüm ilaçlama kapasitesiyle 800 e varan zaman tasarrufu sayesinde zaman kaybına son verdiklerini, Mahsul zayiatinda 10 varan azalma, ilacın insanla temasında 95 azalma, Su kulaniminda 80 varan azalma, ilaç kullanımında 20 ye varan azalma ile tarım üreticisine avantaj sağladıklarını açıkladılar.